Dziś coś dla fanów placków i placuszków... U mnie ostatnio bardzo często goszczą różne "placuszkowe wariacje" na śniadanie z racji tego, że moja 2,5-latka zaczęła za nimi przepadać:) Przy okazji sama stawia swoje pierwsze kroki w kuchni, mieszając wszystkie składniki (mama jest tylko od smażenia:)) I tak ostatnio powstała urozmaicona wersja naszych ulubionych bananowych placuszków . Z dodatkiem wiórków kokosowych wyszły naprawdę smaczne. Polecam na śniadanie lub podwieczorek.
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 1 szklanka* mąki
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 dojrzałe banany
- sok z połowy cytryny
- ok. pół szklanki* mleka
- 2 łyżki oleju
W misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia cukier i sól.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
Bananową papkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszać z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki lub kokosa.
Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju ( jeśli masz dobrą, teflonową patelnię, spróbuj usmażyć je bez tłuszczu). Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone placki ułożyć na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńRobiłam bananowe, muszę spróbować z dodatkiem kokosu :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)
OdpowiedzUsuńdodałam jeszcze cynamon do placuszków i wyszyły ekstra! no i nie obyło się bez sosu z jogurtu greckiego z dodatkiem miodu! :) polecam przepis!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym cynamonem - skorzystam następnym razem. Pozdrawiam i dziękuję za skorzystanie z przepisu!
Usuń