sobota, 3 sierpnia 2013

Tartaletki z lemon curd i malinami

Urocze, kruche babeczki z cytrynowym kremem i słodkimi malinami. W sam raz na letni deser.






KRUCHE CIASTO:
  • 3 szklanki* mąki
  • 1 szklanka* cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
LEMON CURD:
  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
DODATKOWO:
  • 200 g malin

* szklanka o pojemności 250 ml


KRUCHE CIASTO: 
Margaryna i jajka używane do wyrobienia ciasta powiny być schłodzone. 
Mąkę wsypać do miski. Zrobić "dołek". Wbić żółtka. Do mąki dodać cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto. Ciastem wylepić foremki do tartaletek (można użyć formy do muffin, wcześniej wysmarowanej masłem). Każdą tartaletkę przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch, w celu obciążenia ciasta, co zapobiegnie jego wyrośnięciu. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-20 minut w 190 stopniach. 
Po upieczeniu wyciągnąć delikatnie z foremek.
LEMON CURD: 
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Wystudzić i przełożyć do słoiczka.
Tak przygotowanym kremem napełnić upieczone i wystudzone tartaletki.
Wierzch obłożyć świeżymi malinami.





3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...