sobota, 1 czerwca 2013

Ciasteczkowe misie

Czekoladowe misie z cynamonowo - imbirową nutką, specjalnie na Dzień Dziecka. Na ich widok nie tylko maluch się uśmiechnie:)
Pomysł na dekorację zaczerpnięty z TEJ strony






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 1 szklanka* mąki
  • 100 g zimnego masła
  • pół łyżeczki mielonego imbiru 
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 1 łyżeczka kakao
  • chipsy czekoladowe
  • rozpuszczona czekolada 
* szklanka o pojemności 250 ml


Wszystkie składniki suche, oprócz kakao, czyli mąkę, imbir, cynamon i cukry wymieszać w misce. Dodać pokrojone w drobną kostkę masło i zimną wodę. Zagnieść szybko ciasto, które powinno mieć zwartą, elastyczną konsystencję, nie klejącą się do ręki (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Oba ciasta rozwalkować na grubość ok. pół centymetra. Szklanką o średnicy ok. 6 cm powykrawać koła z ciemnego ciasta, a z jasnego małe kółeczka, używając np. kieliszka. Nakładać małe kółko na ciemne, tworząc pyszczek misia, a drugie jasne kółko przekroić na pół i zrobić uszy.
Tak przygotowane misie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10-12 minut w 190 stopniach.
Na ciepłych misiach ułożyć po 2 chipsy czekoladowe w miejsce oczu. Na wystudzonych misiach namalować roztopioną czekoladą pyszczki, używając np. wykałaczki.





5 komentarzy:

  1. jakie świetne te ciasteczka! każdy maluch byłby z takich zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne! fantastyczny pomysł, nie tylko na Dzień Dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Wyglądają słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają cudnie :) chcę takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Solidnie napisane. Pozdrawiam i liczę na więcej ciekawych artykułów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...