niedziela, 7 kwietnia 2013

Czekoladki z masłem orzechowym

Pamiętajcie, że już za kilka dni obchodzimy Dzień Czekolady, więc przepis na nadziane masłem orzechowym czekoladki jak znalazł:)
Przepis nagrodzony w konkursie "Słodkie Walentynki" organizowanym na portalu "Przyślij Przepis"






Składniki na 10 sztuk:
  • 1 tabliczka (100 g) mlecznej czekolady
  • 3 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • foremki silikonowe do czekoladek
  • mały pędzelek do smarowania


Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści.) Silikonowe foremki na czekoladki dokładnie wysmarować roztopioną czekoladą, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli w sumie smarujemy foremki trzykrotnie). Jeśli w międzyczasie czekolada w misce nam zgęstnieje, postawić ją ponownie na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić.
Masło orzechowe wymieszać z cukrem. Tak przygotowanym nadzieniem nadziać czekoladki. Zalać czekoladą, tworząc spód czekoladki. Wstawić do lodówki.






3 komentarze:

  1. własnej roboty czekoladki :) śliczne i na pewno bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne!!! Super formeki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają rewelacyjnie, mniam, kradnę jedną.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...