czwartek, 7 marca 2013

Muffinki z białą czekoladą

Uwielbiam muffinki, bo są szybkie, smaczne i dają dużo możliwości do wykazania się kreatywnością w kuchni - zarówno w kwestii łączenia smaków jak też dekoracji. Wbrew zasadzie łączenia składników łyżką, ja większość składników na te muffinki zawsze mieszam mikserem. I wiecie co? - Zawsze wychodzą pulchne, miękkie i wilgotne!:) Tym razem z białą czekoladą. Idealnie sprawdzą się jako słodki poczęstunek w Dniu Kobiet:)






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 10 g cukru waniliowego lub kilka kropel esencji waniliowej
  • niecałe 3/4 szklanki* maślanki
  • 35 ml oleju
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka (100 g) białej czekolady

* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do masy wlać powoli maślankę i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę, obtoczyć lekko w mące, dodać do masy. Ciasto rozlać do specjalnej formy do pieczenia muffin wyłożonej papierowymi papilotkami. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach.






6 komentarzy:

  1. Wyglądają uroczo. Piękna dekoracja. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) Również pozdrawiam!

      Usuń
  2. Urocze, takie dostojne i kobiece:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne babeczki. Pięknie wyglądają te bielutkie czapeczki. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...