Dziś przedstawiam Wam lekki i zarazem smaczny sposób na schab. Mięso przygotowane w ten sposób jest mocno pomidorowe, w lekkim, niezawiesistym sosie. Dodatek papryki fajnie podkręca smak.
Składniki dla 3 osób:
- 6 plastrów schabu bez kości (o grubości ok 1-1,5 cm)
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz,bazylia, oregano, cząber
- 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
- cukier (opcjonalnie)
Plastry schabu lekko rozpłaszczyć palcami. Natrzeć solą, pieprzem, bazylią, oregano i cząbrem. Obsmażyć na oliwie z obu stron. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Wszystko zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodać tymianek. Przykryć i dusić ok. 10 minut . W tym czasie paprykę pokroić w paski (ja obrałam ją wcześniej ze skórki, bo potrawę jadła moja mała córeczka). Po 10 minutach duszenia do schabu dodać paprykę i dusić wszystko razem aż papryka zmięknie, ale będzie nadal jędrna. Na końcu sos przyprawić, jeśli według Was wyszedł za kwaśny, dodać odrobinę cukru.
wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńmniam ;)
zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje;)
Usuńpysznie wygląda, nie można przejść obojętnie koło takiego talerza:D
OdpowiedzUsuńoj, lubię takie dania!
OdpowiedzUsuńpapryka z pomidorem fajnie się uzupełniają.
Wygląda świetnie, aż mam ochotę na taki obiad jutro! :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń