niedziela, 24 lutego 2013

Schab w sosie pomidorowym z papryką

Dziś przedstawiam Wam lekki i zarazem smaczny sposób na schab. Mięso przygotowane w ten sposób jest mocno pomidorowe, w lekkim, niezawiesistym sosie. Dodatek papryki fajnie podkręca smak.






Składniki dla 3 osób:
  • 6 plastrów schabu bez kości (o grubości ok 1-1,5 cm)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz,bazylia, oregano, cząber
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego tymianku
  • cukier (opcjonalnie)


Plastry schabu lekko rozpłaszczyć palcami. Natrzeć solą, pieprzem, bazylią, oregano i cząbrem. Obsmażyć na oliwie z obu stron. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażyć. Wszystko zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Dodać tymianek. Przykryć i dusić ok. 10 minut . W tym czasie paprykę pokroić w paski (ja obrałam ją wcześniej ze skórki, bo potrawę jadła moja mała córeczka). Po 10 minutach duszenia do schabu dodać paprykę i dusić wszystko razem aż papryka zmięknie, ale będzie nadal jędrna. Na końcu sos przyprawić, jeśli według Was wyszedł za kwaśny, dodać odrobinę cukru.






5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje;)

      Usuń
  2. pysznie wygląda, nie można przejść obojętnie koło takiego talerza:D

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, lubię takie dania!
    papryka z pomidorem fajnie się uzupełniają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, aż mam ochotę na taki obiad jutro! :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...