sobota, 23 lutego 2013

Owsiane ciasteczka bananowe z czekoladą

Dziś troszkę na słodko, mimo iż do przygotowania tych ciasteczek nie potrzebujemy cukru. Cała słodycz tkwi w bananach i kawałkach czekolady. Ciasteczka są smaczne, lekkie i zdrowe, nie zawierają mąki. Bardzo szybko i prosto się je robi. Miły i bezgrzeszny dodatek do sobotniej herbatki:)
Ostatnio bardzo często zaglądam na stronę 3 fat chicks on a diet , skąd czerpię pomysły na troszkę zdrowsze obiady i słodkości. Ten przepis również z tej strony (z małymi modyfikacjami).






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 3 dojrzałe banany
  • 50 ml ciepłej oliwy z oliwek
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 filiżanki* płatków owsianych 
  • 2/3 filiżanki* zmielonych migdałów
  • 1/3 filiżanki* wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g małych czekoladowych perełek (tzw. chipsów czekoladowych), lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona w drobną kostkę
* filiżanka o pojemności 220 ml





Banany obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać z ciepłą oliwą i aromatem waniliowym.
W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, tj. płatki, migdały, wiórki, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do suchych składników dodać banany z oliwą, wymieszać i zagnieść masę. Na końcu dodać czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 12-15 minut w 175 stopniach.










9 komentarzy:

  1. pysznie wyglądają:) ja dodaję jeszcze żurawinę jak robię taki ciasteczka:D lubię takie ciasteczka bez wyrzutów sumienia:D:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka owsiane z czekoladą.. uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :)
    A zdjęcia są niezwykle smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :)
    A zdjęcia są niezwykle smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro robię! Mam nadzieję, że będą wyglądać tak ładnie jak na twoich zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego!:)

      Usuń
    2. Nie wyszły tak ładnie jak twoje @beetle (może powinnam użyć płatków owsianych zmielonych?), ale bardzo smaczne :)

      Usuń
    3. Najważniejsze, że smakowały! Wyglądem się nie przejmuj:)
      Ja też używam do nich niezmielonych płatków, więc nie wiem co poszło nie tak, że wyglądały inaczej...

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...