Dziś troszkę na słodko, mimo iż do przygotowania tych ciasteczek nie
potrzebujemy cukru. Cała słodycz tkwi w bananach i kawałkach czekolady.
Ciasteczka są smaczne, lekkie i zdrowe, nie zawierają mąki. Bardzo
szybko i prosto się je robi. Miły i bezgrzeszny dodatek do sobotniej herbatki:)
Ostatnio bardzo często zaglądam na stronę 3 fat chicks on a diet , skąd czerpię pomysły na troszkę zdrowsze obiady i słodkości. Ten przepis również z tej strony (z małymi modyfikacjami).
Składniki na ok. 20 sztuk:
- 3 dojrzałe banany
- 50 ml ciepłej oliwy z oliwek
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 filiżanki* płatków owsianych
- 2/3 filiżanki* zmielonych migdałów
- 1/3 filiżanki* wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g małych czekoladowych perełek (tzw. chipsów czekoladowych), lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona w drobną kostkę
Banany obrać, rozgnieść widelcem, wymieszać z ciepłą oliwą i aromatem waniliowym.
W osobnej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki, tj. płatki, migdały, wiórki, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do suchych składników dodać banany z oliwą, wymieszać i zagnieść masę. Na końcu dodać czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między ciasteczkami. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 12-15 minut w 175 stopniach.
pysznie wyglądają:) ja dodaję jeszcze żurawinę jak robię taki ciasteczka:D lubię takie ciasteczka bez wyrzutów sumienia:D:D
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane z czekoladą.. uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia są niezwykle smakowite :)
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńA zdjęcia są niezwykle smakowite :)
Dziękuję! Podwójnie;)
UsuńJutro robię! Mam nadzieję, że będą wyglądać tak ładnie jak na twoich zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego!:)
UsuńNie wyszły tak ładnie jak twoje @beetle (może powinnam użyć płatków owsianych zmielonych?), ale bardzo smaczne :)
UsuńNajważniejsze, że smakowały! Wyglądem się nie przejmuj:)
UsuńJa też używam do nich niezmielonych płatków, więc nie wiem co poszło nie tak, że wyglądały inaczej...