poniedziałek, 11 lutego 2013

Deser walentynkowy z wiśniami w likierze

Walentynki tuż tuż... Może dla niektórych jest to zbyt komercyjne i kiczowate święto, ale z pewnością miło byłoby w taki dzień przygotować komuś bliskiemu ten oto pyszny deser. Wiśnie w likierze przykryte musem z białej czekolady, a do tego dekoracyjne serduszka z galaretki. Idealny deser dla zakochanych!






Składniki na 2 porcje:
  •     200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  •     1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  •     2 łyżki wiśni z nalewki*
  •     6 małych okrągłych biszkoptów
  •     sok z cytryny
  •     1 galaretka wiśniowa
  •     2 czekoladki "wiśnie w likierze" do dekoracji + posypka czekoladowa

* wiśnie z nalewki można zastąpić nadziewanymi czekoladkami "wiśnie w likierze". Na dno każdego pucharka dajemy 2 rozgniecione czekoladki.






Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu (w 250 ml). Lekko tężejącą wylać na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Z gotowej wyciąć foremką 8 serduszek, które należy przykleić do wewnętrznych ścianek pucharków, lub szklanek, w których będziemy podawać deser.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wlać do niej ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę. Całość krótko zmiksować.

Na dno pucharków wyłożyć po łyżce wiśni z nalewki. Na to poukładać po 3 biszkopty, które należy lekko skropić sokiem z cytryny. Na biszkopty wyłożyć masę śmietanową, wypełniając po brzegi pucharki. Wierzch deseru udekorować czekoladką z wiśniowym nadzieniem i czekoladową posypką.









Walentynki 2013 - czym to się je?

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...