niedziela, 20 stycznia 2013

Zakręcone paszteciki

Kolejna karnawałowa propozycja. Paszteciki z ciasta drożdżowego, zwinięte w rulon niczym ślimaczki, które smakiem nieco przypominają pizzę (przynajmniej dla mnie:)). Ładnie wyglądająca na talerzu przekąska "na jeden kęs".






Składniki na ok. 35-40 sztuk:

CIASTO DROŻDŻOWE:
  • 1/2 szklanki* mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
* szklanka o pojemności 250 ml

NADZIENIE:
  • kilka łyżek sprawdzonego sosu pomidorowego do pizzy (może być ze słoika, ewentualnie gęstego ketchupu)
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g sera żółtego
  • białko do posmarowania pasztecików



CIASTO DROŻDŻOWE:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut (aż rozczyn urośnie).
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól i roztopione i ostudzone płynne masło. Dodać wyrośnięte drożdże, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto odstawić  na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (najlepiej przykryć je ściereczką).

Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko. Ciasto podzielić na trzy równe długie pasy. Każdy posmarować sosem pomidorowym, posypać bardzo drobno pokrojoną papryką czerwoną i posiekanym szczypiorkiem. Posypać startym żółtym serem. Zwinąć w rolady, posmarować je białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach. Gotowe, lekko przestudzone rolady pokroić w małe ślimaczki (najlepiej lekko na skos, tak jak kroimy kopytka).
Wierzch rolad przed pieczeniem można również posypać startym żółtym serem.











4 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...