środa, 22 sierpnia 2012

Suflet z brzoskwiniami

Suflet, to potrawa z utartych do białości żółtek i ubitych na sztywno białek, którą zapieka się w piekarniku najczęściej w specjalnych foremkach do sufletów lub w głębokim, żaroodpornym naczyniu. Ja postanowiłam najpierw lekko podsmażyć go na patelni i dopiero później zapiec w piekarniku na odpornej na przywieranie blasze do pieczenia. Wyszedł niesamowicie miękki i delikatny. Suflet serwuje się jeszcze gorący, z ulubionym dżemem i owocami. U mnie tym razem z sezonowymi świeżymi brzoskwiniami. Ekstra sposób na śniadanie lub podwieczorek.






Składniki na 2 porcje:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki ciepłej/gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 świeże brzoskwinie
  • dżem brzoskwiniowy lub morelowy
  • cukier puder do posypania

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać wodę, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. 1 łyżkę masła rozpuścić na patelni. Masę podzielić na pół, łyżką wykładać na patelnię (o małej średnicy; u mnie 17 cm), usmażyć suflet z jednej strony na maśle na małym ogniu ok. 3-4 minut. Suflet zdjąć z ognia, delikatnie najlepiej szeroką łopatką, przełożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 170 stopni (150 z termoobiegiem) piekarnika. zapiekać ok. 10 minut na złoty kolor. W ten sam sposób usmażyć drugi suflet po czym także zapiec go w piekarniku.
Gotowy posmarować dżemem, poukładać na nim kawałki brzoskwiń, złożyć delikatnie na pół. Posypać cukrem pudrem (można także polać miodem).

 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...