piątek, 22 czerwca 2012

Deser owocowy z jogurtem

Największa zmora bycia na diecie - słodycze... :( Muszę jakoś kombinować, by zastąpić pyszne domowe wypieki i słodkie kuszące czekoladki, zdrowymi owocami. Propozycja na dziś - deser z musów owocowych, połączony z chudym jogurtem i otrębami pszennymi. Zdrowo i  smacznie.






Składniki na 2 porcje:
  • granulowane otręby pszenne - 4 łyżki (u mnie z dodatkiem śliwek)
  • 500 ml jogurtu naturalnego ( u mnie standardowo 0,1%, ale możecie użyć innego, np. greckiego lub waniliowego)
  • 2 banany + 2 brzoskwinie
  • 250 g jagód
  • 2 marakuje (można pominąć)

Brzoskwinie i banany obrać, zmiksować na mus. Jagody również zmiksować.
W pucharkach lub szklankach układać warstwami:
otręby - 2 łyżki
2 łyżki jogurtu (jeśli nie jesteście na diecie, jogurt można posłodzić i dodać do niego cukier waniliowy. Ja nie dodawałam nic, przez co deser wyszedł lekko kwaskowaty, następnym razem dodałabym odrobinę cukru)
połowę musu bananowo-brzoskwiniowego
2 łyżki jogurtu
połowę zmiksowanych jagód
1 łyżka jogurtu
1 marakuja (jak pisałam wcześniej, można z niej zrezygnować. U mnie zalegały w lodówce kupione w promocji, więc postanowiłam je dodać)
Wierzch udekorować owocami jagód lub otrębami. Jagody 2012

3 komentarze:

  1. ładnie podany, tylko łyżeczki chyba trzeba dłuższe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, rzeczywiście. Muszę sobie takie sprawić. Ale tymi też daliśmy radę "spałaszować" deser, do samego denka:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio też na diecie ;) Deserek wygląda pysznie - zapewne lepszy od niejednych słodyczy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...