wtorek, 10 kwietnia 2012

Babka czekoladowa z orzechami

Święta, święta i ... po świętach :) A po świętach wracam z nowymi przepisami - oczywiście z wielkanocnego stołu, po którym zostało tylko wspomnienie, dodatkowe kilogramy i resztki niedojedzonych ciast. Jedno z nich - babka czekoladowa z orzechami. Jedna z tych bardziej piaskowych i suchych, ale bardzo smaczna.


  • 175 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki 
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g drobno pokrojonej czekolady deserowej
  • cukier puder do dekoracji



Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, przesiać wszystko do masy, wymieszać. Orzechy drobno posiekać, czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do masy, wymieszać. Wlać ciasto do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do babki.
Piec ok. 40-45 min. w 180 stopniach.
Upieczoną babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem.




4 komentarze:

  1. Zrobiłam, osobiście dałam 5 jajek bo ciasto wydawało mi się za gęste i wyszła ekstra. Gorąco polecam:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że smakowało. Owszem ciasto wychodzi bardzo gęste.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i orzechy ..to coś dla mnie..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...