Święta, święta i ... po świętach :) A po świętach wracam z nowymi przepisami - oczywiście z wielkanocnego stołu, po którym zostało tylko wspomnienie, dodatkowe kilogramy i resztki niedojedzonych ciast. Jedno z nich - babka czekoladowa z orzechami. Jedna z tych bardziej piaskowych i suchych, ale bardzo smaczna.
- 175 g masła
- 1 szkl. cukru
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g drobno pokrojonej czekolady deserowej
- cukier puder do dekoracji
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cynamonem, przesiać wszystko do masy, wymieszać. Orzechy drobno posiekać, czekoladę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dodać do masy, wymieszać. Wlać ciasto do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy do babki.
Piec ok. 40-45 min. w 180 stopniach.
Upieczoną babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem.
udana:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, osobiście dałam 5 jajek bo ciasto wydawało mi się za gęste i wyszła ekstra. Gorąco polecam:D
OdpowiedzUsuńDziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że smakowało. Owszem ciasto wychodzi bardzo gęste.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Czekolada i orzechy ..to coś dla mnie..dziękuję za udział w akcji.
OdpowiedzUsuń