Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych życzę wszystkim blogowiczom i blogowiczkom zdrowych, pogodnych Świąt Wielkanocnych, pełnych wiary, nadziei i miłości. Radosnego, wiosennego nastroju, serdecznych spotkań w rodzinnym gronie oraz Wesołego Alleluja i mokrego Dyngusa.
Na tradycyjnym stole wielkanocnym nie może zabraknąć tego prostego ciasta - mazurka. Ja polecam wersję z piękną, błyszczącą polewą i kremem malinowo-czekoladowym. Wiem, że w skład ciasta na mazurek wchodzą ugotowane na twardo żółtka, ale u mnie wersja z surowymi.
CIASTO:
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru (najlepiej pudru)
- 3 żółtka
- 1 kostka margaryny (najlepiej Kasia)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały słoik nutelli
- 1 słoik dżemu malinowego - ok.250 ml
- 2 tabliczki białej czekolady
- kilka łyżek syropu lub gęstego soku malinowego
- łyżka masła
- polewa czekoladowa, kolorowe draże, bakalie, itp.
Piec ok. 15-20 min. w temp. 200°C.
Po upieczeniu, odstawić placki do wystygnięcia.
Nutellę wymieszać z dżemem. Gotową masę rozsmarować na jednym kruchym placku, po czym przykryć drugim.
Czekolady połamać na drobne kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać kilka łyżek soku lub syropu malinowego i łyżkę masła. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia czekolady (cały czas mieszać!). Ciepłą polewę rozsmarować na mazurku.
Udekorować wg uznania.
Proszę dołączyć do zgłaszanych przepisów banerki lub linki akcji wielkanocnej - zgodnie z zasadami :) Bez nich przepisy nie zostaną zaakceptowane.
OdpowiedzUsuń