czwartek, 8 marca 2012

Tort "Brzoskwiniowe Ferrero"

Z okazji Dnia Kobiet, wszystkim blogowiczkom życzę Wszystkiego Najlepszego i jak najwięcej przyjemności życiowych. Jedną z takich przyjemności jest wykwintny tort brzoskwiniowy, z delikatną śmietanką, w której zatopione są pokruszone, czekoladowe kule Ferrero Rocher. Tort na specjalne okazje - taką jak dziś? Czemu nie...?:)



BISZKOPT Z 4 JAJ wg własnego, sprawdzonego przepisu; ew. można użyć jednego z gotowych spodów biszkoptowych, dostępnych w sklepie.
150 ml jogurtu brzoskwiniowego
MASA BRZOSKWINIOWA:
  • 500 ml soku brzoskwiniowego, ew. pomarańczowego
  • 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego (2x 40g)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 brzoskwinie (świeże lub z puszki)
MASA ŚMIETANOWA:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 8 czekoladek Ferrero Rocher
  • 5 dag płatków migdałowych
WIERZCH:
  •  kolorowe lub uprażone na patelni wiórki kokosowe, lub prażone płatki migdałów, ew. krokant orzechowy + starta czekolada deserowa.

Wierzch upieczonego i wystudzonego biszkoptu posmarować jogurtem brzoskwiniowym.
MASA BRZOSKWINIOWA:
Ćwierć szklanki soku brzoskwiniowego wymieszać z cukrem i budyniami. Resztę soku zagotować, dodać rozrobiony budyń, ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 min, cały czas mieszając. Masę zdjąć z kuchenki, dodać pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie. Wszystko razem wymieszać, masę rozsmarować na biszkopcie. Schłodzić w lodówce (ok.1-2 godz.)
MASA ŚMIETANOWA:
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan-fixem, z cukrem i cukrem waniliowym. Czekoladki Fererro pokroić na ćwiartki, dodać razem z płatkami migdałowymi do ubitej śmietany. Całość bardzo delikatnie (aby nie zabarwić zbytnio śmietany), ale dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na warstwie brzoskwiniowej.
Wierzch ciasta udekorować wedle uznania (na zdjęciu wersja z zielonymi wiórkami kokosowymi).

Jest to lekko zmodyfikowany przepis na "Tort z brzoskwiniami" pochodzący z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata" wyd.16/2005

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...