czwartek, 23 lutego 2012

Placek serowy z gruszkami

SPÓD:
  • 15 dag twarogu (trzykrotnie mielony)
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ łyżki kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
MASA SEROWA:

  • 35 dag twarogu (trzykrotnie mielony)
  • 3 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany 18
  • ¾ szklanki* cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kg średnich, soczystych gruszek
  • sok z cytryny
  • aromat śmietankowy do ciast



Twaróg wymieszać z olejem, jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do twarogu i wyrobić ciasto (jeśli będzie za twarde, dodać jeszcze trochę oleju). Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę (25x30 cm). Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Jajka rozdzielić. Żółtka wymieszać z twarogiem, śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać. Gruszki wyłożyć na ciasto kakaowe, przykryć masą twarogową. Piec 45 min. w temp. 190°C.

Upieczony placek udekorować według uznania, np. polać lukrem, polewą czekoladową, posypać orzechami, itp.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...