niedziela, 8 listopada 2015

Bananowo - gryczane pancakes

Pyszne, leniwe, niedzielne śniadanie... Miękkie jak puch, delikatne niczym biszkopt placuszki z dojrzałych bananów z dodatkiem mąki gryczanej, zmielonych płatków owsianych i zbawiennych dla naszego układu trawiennego siemienia lnianego. Zdrowe i pyszne rozpoczęcie dnia dla całej rodziny.






Składniki na 8-10 sztuk:
  • 2 dojrzałe małe banany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki płatków owsianych zmielonych w blenderze na mąkę
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 


W misce wymieszać ze sobą mąkę gryczaną ze zmielonymi płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i siemieniem lnianym.
W drugiej misce jajko ubić do białości z cukrami. Dodać śmietanę, rozgniecione widelcem banany i mleko, zmiksować. Na końcu dodać wymieszane wcześniej suche składniki i wszystko dobrze wymieszać / zmiksować.
Patelnię wysmarować delikatnie olejem. Nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć złote placuszki z obu stron.







Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

4 komentarze:

  1. Zdrowy początek dnia z taki placuszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Samo zdrowie :) Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Idealne na jutrzejsze śniadanie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...