sobota, 9 maja 2015

Babeczki galaretkowe motylki

Świetna propozycja na zbliżający się dzień dziecka oraz każdą inną okazję, by świętować święto naszych milusińskich. Delikatne, pulchne babeczki na bazie maślanki udekorowane kolorowym kremem i połówkami gotowych galaretek w cukrze na kształt motyli. Zapewniam, że dzieciaki będą zachwycone. Do babeczek możecie dodać ulubione owoce, lub kawałki czekolady.






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • niepełne 3/4 szklanki maślanki
  • 75 ml oleju
  • kilka kropli olejku waniliowego
*szklanka o pojemności 250 ml

DEKORACJA:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan fix
  • barwniki spożywcze, jeśli chcemy zabarwić ubitą śmietanę (u mnie barwnik fioletowy)
  • 2 opakowanie galaretek w cukrze
  • kilka podłużnych żelków i słonych paluszków


Jajka ubić z cukrem do białości. Miksując, wlać do masy maślankę, olej i aromat waniliowy. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
Masę rozdzielić do foremek na babeczki wyłożonych papierowymi papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
DEKORACJA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem. W razie potrzeby zabarwić.
Wierzch upieczonych i wystudzonych babeczek udekorować bitą śmietaną. Na nią dekoracyjnie ułożyć motylki z galaretek, żelków i paluszków.




3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...