środa, 2 lipca 2014

Kapuśniak z młodej kapusty

Letnio-wiosenna wersja słynnego polskiego kapuśniaku, tym razem z młodej kapusty, chrupiącej marchewki i obowiązkowo z dużą ilością świeżego kopru. W smaku bardzo przypomina mi bigos z młodej kapusty, choć jest oczywiście bardziej "wodnisty", jak na zupę przystało:)






  • ok. 2 litry wody
  • 2 kurze udka + kawałek (ok. 200g) wędzonki, np. boczek, żeberka
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule opalone na ogniu (tak jak do rosołu)
  • 5 ziemniaków
  • 1 długie pętko kiełbasy (ok. 150g)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka masła
  • pół główki młodej kapusty
  • pół pęczka świeżego kopru
  • sól, pieprz


Udka i wędzonkę zalać zimną wodą. Zagotować, zebrać szumowiny. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obrane pietruszki, selera, pora i opalone cebule. Następnie dodać pokrojone w mniejsze kawałki marchewki. Gotować ok. 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć.
Po ok. 10 minutach gotowania, do zupy wrzucić poszatkowaną drobno kapustę, posiekany koper i przesmażoną kiełbasę. Gdy kapusta będzie miękka, dodać koncentrat pomidorowy i łyżeczkę masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...