piątek, 27 czerwca 2014

Knedle z truskawkami

Czerwiec, początek lata, sezon truskawkowy w pełni... Korzystam więc  "na maxa" z tych pysznych owoców, bo tylko o tej porze roku są najsłodsze i najsmaczniejsze. O tej porze roku także, w moim domu dość często goszczą obiady na słodko. Jednym z nich są knedle z truskawkami, polane podsmażoną na maśle bułeczką z cukrem. Pyszota;)
Przepis na ciasto na knedle z bloga "Anyżkowo".






Składniki na ok. 15 sztuk:
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2/3 szkl* mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl* mąki pszennej (plus trochę do podsypywania, w zależności jakiej odmiany są ziemniaki i ile mąki będą chłonąć)
  • 1 jajko
  • 15-20 truskawek
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • 1 łyżka cukru
*szklanka o pojemności 250 ml


Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc. Ostudzone połączyć z mąkami i jajkiem. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką (nie za dużo, bo knedle wyjdą za twarde).
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Każdą obtoczyć w przygotowanym cieście, mocno zlepić, formując kulkę.
Tak przygotowane knedle wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Na maśle usmażyć bułkę tartą z cukrem. Polać nią ugotowane, gorące/ciepłe knedle.






Lato z... knedlami Lato w pełni!

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...