Czerwiec, początek lata, sezon truskawkowy w pełni... Korzystam więc "na maxa" z tych pysznych owoców, bo tylko o tej porze roku są najsłodsze i najsmaczniejsze. O tej porze roku także, w moim domu dość często goszczą obiady na słodko. Jednym z nich są knedle z truskawkami, polane podsmażoną na maśle bułeczką z cukrem. Pyszota;)
Przepis na ciasto na knedle z bloga "Anyżkowo".
Składniki na ok. 15 sztuk:
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2/3 szkl* mąki ziemniaczanej
- 1 szkl* mąki pszennej (plus trochę do podsypywania, w zależności jakiej odmiany są ziemniaki i ile mąki będą chłonąć)
- 1 jajko
- 15-20 truskawek
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- 1 łyżka cukru
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc. Ostudzone połączyć z mąkami i jajkiem. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką (nie za dużo, bo knedle wyjdą za twarde).
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Każdą obtoczyć w przygotowanym cieście, mocno zlepić, formując kulkę.
Tak przygotowane knedle wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Na maśle usmażyć bułkę tartą z cukrem. Polać nią ugotowane, gorące/ciepłe knedle.
Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńo mniaaaam!! :) :)
OdpowiedzUsuń