sobota, 10 sierpnia 2013

Omlet ziemniaczany z fetą i szpinakiem

Szybki i pomysłowy obiad z patelni - puszysty omlet, ale nie taki zwyczajny i nudny, bo z kawałkami ziemniaków, nadziany szpinakiem z jogurtową nutą i serem feta. Pyszne połączenie smaków!
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "What's cooking potatoes?"







Składniki na 3 porcje:
  • 6 dużych ziemniaków (ok.700g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 duży pomidor
  • 100 g masła + odrobinę do smażenia
  • 8 jajek
  • sól, pieprz
FARSZ:
  • 500 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego


FARSZ:
Na patelni rozgrzać masło, dodać umyty szpinak i drobno posiekane ząbki czosnku. Smażyć wszystko ok. 5 minut. Ostudzić. Chłodny szpinak połączyć z jogurtem i pokrojonym w kostkę serem feta.
OMLET:
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ, także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć ok. 10 minut, delikatnie co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pomidory, wyciśnięte ząbki czosnku i mieloną paprykę. Smażyć wszystko razem jeszcze ok. 2 minuty. Warzywa przełożyć do miski.
W osobnej misce zmiksować jajka. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać usmażone i przestudzone warzywa, wymieszać. Masę wylewać na rozgrzaną patelnię wysmarowaną masłem. Smażyć aż masa od spodu się zetnie, następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę i również usmażyć. Omlet przełożyć na talerz, posmarować farszem i złożyć na pół.







3 komentarze:

  1. Nietypowy ten omlet, ale w sumie bym spróbowała :) To, co ma w środku szpinak, nie może być niedobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niepowtarzalny i na pewno smaczny :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...