piątek, 23 marca 2012

Rolada kawowa

Niby zwykły biszkopt zwinięty w rulonik, ale nadziany pysznym kremem, całkiem inaczej prezentuje się na stole wśród innych smakołyków. Dziś proponuję roladę kawową z chrupiącymi płatkami migdałowymi. 


BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • ¾ szkl. cukru
  • 1½ łyżki mąki pszennej
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 6 łyżek mocnej, gorącej kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku  do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego
KREM:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy (10g)
  • 3 łyżki sypkiego cappuccino waniliowego
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 kostki gorzkiej czekolady


Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej kawy. Dodać mąki z kakao i proszkiem do pieczenia (przesiać do masy żółtkowej), a następnie ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać olejek migdałowy. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec 10 min. w temp. 180°C. Następnie zmniejszyć temp. do 150°C i piec jeszcze nie dłużej niż 10 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć ostrożnie papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
KREM:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukry, kawę cappuccino, płatki migdałowe i posiekaną lub startą na grubych oczkach tarki czekoladę. Wszystko wymieszać.
Roladę rozwinąć, posmarować kremem i ponownie zwinąć.
Udekorować wg uznania.
Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godz. przed podaniem.

10 komentarzy:

  1. Mmm... uwielbiam kawowe ciasta!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wygląda:) Musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się prezentuje, też przymierzam się do rolady, no ale nie wiem czy mi wyjdzie taka piękna, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mi ciasto biszkoptowe wychodzi na 7 ale krem.............. na mniej niż zero :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tzn, co z kremem poszło nie tak? za rzadki?

      Usuń
  5. Nie za mało tej maki do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać więcej. Do 2 i 1/2 łyżki na każdą mąkę maksymalnie. Za dużo mąki sprawi, że rolada pęknie w trakcie zwijania

      Usuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...