wtorek, 6 marca 2012

Placek kokosowy z dżemem malinowym

Proste i smaczne ciasto do popołudniowej kawy. 



CIASTO KRUCHE:
  • 1½ szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • ½  kostki margaryny (np. "Kasia") - 125g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • słoik dżemu malinowego (ok. 300 ml)
WARSTWA KOKOSOWA:
  •  2 jajka
  •  10 dag cukru
  •  5 dag masła
  • 25 dag wiórków kokosowych

CIASTO KRUCHE:
Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Blaszkę do pieczenia (25cm x 20cm) wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno formy, podwyższając brzegi.
Podpiec ok. 10-15 min. w 200°C.
Ciasto wyciągnąć z piekarnika, gdy trochę przestygnie posmarować dżemem malinowym.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180°C.
WARSTWA KOKOSOWA:
Masło stopić w rondelku, odstawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać zimne, ale jeszcze lejące masło i wsypać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście z dżemem.
Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 25 min (na złoty kolor).
Serwować po całkowitym wystudzeniu (ciepłe ciasto może się rozwalać podczas krojenia).

2 komentarze:

  1. jadłam kiedys podobne u cioci. Twoje smacznie wygląda, już zapisałam przepis! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...