- 1 gotowy spód biszkoptowy (jasny), ew. upieczony z 4 jaj
- woda+ sok z cytryny+ olejek waniliowy do nasączenia
- dżem jagodowy
- 500 ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 4 łyżki żelatyny
- 1 op. delicji jagodowych w białej czekoladzie (ew. malinowych w mlecznej)
- 2 galaretki jagodowe/ o smaku owoców leśnych/ niebieskie (do wyboru)
- biała polewa do ciast, lub 2 tabliczki białej czekolady
Upieczony biszkopt lub gotowy spód biszkoptowy nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny i olejkiem waniliowym.
Wierzch biszkoptu posmarować dżemem jagodowym (na zdjęciu wersja ciasta bez dżemu).
Galaretki przygotować w 700ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier i cukier puder.
Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzoną, ale jeszcze nietężejącą, wlać do ubitej śmietany, cały czas miksując.
¾ masy wylać na biszkopt, wyrównać. Na wierzchu poukładać delicje jagodowe, zalać resztą masy. Czynność tą trzeba wykonywać bardzo szybko i sprawnie, ponieważ masa śmietanowa szybko tężeje.
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką i gdy zastygnie, udekorować polewą z białej czekolady.
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: