Zdrowa propozycja na lunch do pracy, szkoły lub po prostu szybki obiad lub wczesną kolację. Wrap z tortilli naładowany zielonymi warzywami, cukinią i awokado z chrupiącymi ziarnami słonecznika i wyrazistą fetą. Muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych "tortillowych" propozycji:)
Składniki na 2 porcje:
- 2 placki pełnoziarnistej lub pszennej tortilli
- 1 cukinia
- pół awokado
- pół kostki sera feta (50g)
- 6-8 czarnych oliwek
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju do smażenia cukinii
Na patelni rozgrzać olej. Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na dużych oczkach tarki wpost na patelnię. Lekko posolić, przesmażyć, aż odparuje cała woda.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
W misce wymieszać ze sobą pokrojone w kostkę awokado, w plasterki oliwki i pokruszoną fetę. Dodać przesmażoną cukinię i uprażony słonecznik. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać placki tortilli.
I jak zdrowo :)
OdpowiedzUsuń