poniedziałek, 1 lutego 2016

Tortilla na zielono

Zdrowa propozycja na lunch do pracy, szkoły lub po prostu szybki obiad lub wczesną kolację. Wrap z tortilli naładowany zielonymi warzywami, cukinią i awokado z chrupiącymi ziarnami słonecznika i wyrazistą fetą. Muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych "tortillowych" propozycji:)






Składniki na 2 porcje:
  • 2 placki pełnoziarnistej lub pszennej tortilli
  • 1 cukinia
  • pół awokado
  • pół kostki sera feta (50g)
  • 6-8 czarnych oliwek
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia cukinii


Na patelni rozgrzać olej. Cukinię umyć i razem ze skórką zetrzeć na dużych oczkach tarki wpost na patelnię. Lekko posolić, przesmażyć, aż odparuje cała woda.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
W misce wymieszać ze sobą pokrojone w kostkę awokado, w plasterki oliwki i pokruszoną fetę. Dodać przesmażoną cukinię i uprażony słonecznik. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewać placki tortilli.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...