piątek, 19 lipca 2013

Najeżone ziemniaczki

Pogoda za oknem wspaniała, upał i skwar, a mi zachciało się jeszcze odpalać piekarnik:) Naszła mnie ochota na pieczone ziemniaczki, ale takie nadziane. Kiedyś gdzieś w sieci widziałam zdjęcie ziemniaków, przekładanych kiełbasą, boczkiem i cebulą. Postanowiłam je zrobić po swojemu, wzorując się tylko na zdjęciu i uwierzcie mi, że wyszły przepyszne! Ładnie się prezentują i są bardzo syte, z powodzeniem sprawdzą się w roli obiadowego dania, a także ze względu na swój oryginalny wygląd zachwycą gości na domowym przyjęciu.






Składniki na 6 sztuk:
  • 6 bardzo dużych ziemniaków
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 pętka kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 50 g startego sera żółtego


Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w plastry.
Ziemniaki obrać, ponacinać w poprzek na 3/4 głębokości w odstępach ok. 1 cm. Warstwy ziemniaka lekko rozchylać i nadziewać na przemian plastrami kiełbasy, boczku i cebuli. Ziemniaki ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Posypać solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem ok. godziny. 5 minut pod koniec pieczenia odkryć i posypać żółtym serem.






6 komentarzy:

  1. fajnie wygladaja, bez problemowo sie robia :D napewno za jakis czas zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super danie - jako samodzielne jak i dodatek ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!!!!!


    Kornelia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...