Jeśli lubisz tradycyjny sos czosnkowy, szczerze polecam Ci również tą wersję - z dodatkiem drobno pokrojonych ogórków korniszonych. Dzięki nim sos jest bardziej wyrazisty w smaku, lekko octowy i bardziej ostry. Idealny do dań z ziemniaków, np. placków i kotletów ziemniaczanych.
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 5 małych korniszonów
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich, papryki słodkiej
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki (można je również zetrzeć na tarce). Dodać cukier, przyprawić. Wymieszać i gotowe!:)
Uwielbiam sos czosnkowy ,więc ta wersja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńrobię taki sos czosnkowy ale jeszcze się nie pokusiłam o dodanie korniszonków .Musi być ciekawy taki sosik:)
OdpowiedzUsuńMogłabym dodawać sos czosnkowy do wszystkiego co jem, gdyby to nie odstraszało moich ewentualnych rozmówców :D wersję z ogóreczkami również chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń