piątek, 18 stycznia 2013

Sos czosnkowy z korniszonami

Jeśli lubisz tradycyjny sos czosnkowy, szczerze polecam Ci również tą wersję - z dodatkiem drobno pokrojonych ogórków korniszonych. Dzięki nim sos jest bardziej wyrazisty w smaku, lekko octowy i bardziej ostry. Idealny do dań z ziemniaków, np. placków i kotletów ziemniaczanych.







  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 małych korniszonów
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich, papryki słodkiej



Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę ogórki (można je również zetrzeć na tarce). Dodać cukier, przyprawić. Wymieszać i gotowe!:)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam sos czosnkowy ,więc ta wersja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robię taki sos czosnkowy ale jeszcze się nie pokusiłam o dodanie korniszonków .Musi być ciekawy taki sosik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogłabym dodawać sos czosnkowy do wszystkiego co jem, gdyby to nie odstraszało moich ewentualnych rozmówców :D wersję z ogóreczkami również chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...