środa, 25 kwietnia 2012

Keks jabłkowy z toffi

Bardzo szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane ciasto z jabłkami, z niespodzianką w środku w postaci słodkiego toffi. Idealne na niezapowiedziane wizyty gości.




  • 2 małe jabłka
  • 2 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 1 szkl. mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 cukierków toffi (mogą być krówki)

Małą keksówkę (20 cm x 8 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Jabłka obrać, starkować na dużych oczkach tarki. Jak puszczą za dużo soku to odlać.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jabłka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Połowę masy wylać do keksówki. Na niej poukładać cukierki toffi.


 Zalać pozostałą masą. Piec ok. 35 min. w 190°C.


4 komentarze:

  1. WoW! Ale pomysłowe i pyszne ciasto?;) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, ciasto wygląda niezwykle smacznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co ja bym dała, żeby tak być smakoszem:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...