Może nie jest to najlepsza pora roku na przetwory z pomidorów:), ale potrzebowałam salsy do pewnej zapiekanki i postanowiłam, że zrezygnuję z biegania po sklepach i sama przygotuję ją w domu, zwłaszcza że w lodówce leżały wszystkie potrzebne składniki. Sos idealnie nadaje się do meksykańskich dań i ostrych zapiekanek, ale super sprawdza się też jako dip do chipsów tortilla. Ja zrobiłam sos w ilości mi potrzebnej, ale jeśli podwoicie lub potroicie ilość składników, salsę możecie wpakować do słoików i zawekować. A później niech sobie czeka w spiżarni na odpowiednią okazję:)
Składniki na ok. 1/2 litra sosu:
- ok. 700 g pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół czerwonej papryki
- pół zielonej papryki
- kilka kropel sosu tabasco
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki i mielonej kolendry
- szczypta cynamonu, gorczycy,mielonego imbiru, gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki. Pozbawić je środka, czyli gniazd nasiennych. Resztę pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, Do cebuli dodać pomidory, wycisnąć do nich ząbek czosnku, dodać sos tabasco i przyprawy - sól, pieprz, słodką paprykę, ostrą paprykę, kolendrę, gorczycę, imbir, gałkę muszkatołową. Smażyć na małym ogniu. Po 10 minutach dodać pokrojone w drobną kosteczkę papryki. Przykryć i dusić ok. godziny na małym ogniu. W razie potrzeby, sos podlewać wodą. Na końcu duszenia dodać cukier i ocet, ewentualnie przyprawić do smaku. Sos ma być ostro-słodki i lekko kwaśny.
Wygląda apetycznie, napewno kiedyś skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda. O tej porze roku pomidory smakiem nie przypominaja niczego:(
OdpowiedzUsuń