Danie, które odkąd pamiętam gości w moim rodzinnym domu na wigilijnym stole i bez którego nie wyobrażam sobie Świąt... Smażona ryba w pulchnym, naleśnikowym cieście, w pomidorowej zalewie z dużą ilością słodkiej uduszonej cebulki. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, kiedy zalewa mocno nasączy ciasto, w którym usmażona jest ryba. Przepis mojej mamy za który bardzo dziękuję, bo ryba jest przepyszna:)
- ok. 1 kg filetów z ulubionej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj, dorsz)
- sok z cytryny
- sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ryb
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki* mąki
- pół szklanki mleka
- sól, pieprz, mielona papryka
- 1/2 kg cebuli
- woda do podlania
- 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
- 200 ml pikantnego ketchupu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki octu
- sól pieprz, cukier
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
CIASTO NALEŚNIKOWE:
Jajka zmiksować z mąką i mlekiem. Ciasto ma być gęste (po zanurzeniu w nim ryby, powinno się jej trzymać, nie spływać zanadto). Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać taką ilością wody, by ją przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wlać ocet, posłodzić do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko (już nie przykrywając) aż zalewa trochę się zredukuje i zgęstnieje (ok. 15 minut).
Usmażoną rybę w cieście zalać gorącą zalewą pomidorową. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia.
Pycha-a czy można zrobić 3dni przed wigilia-i czy nadal będzie smaczna?
OdpowiedzUsuńTo jest właśnie to danie, które spokojnie można zrobić 2-3 dni przed Świętami. Im smaki bardziej się przegryzą tym lepiej:)
UsuńOKI
UsuńWłaśnie dziś zrobiłam - pychota :D A co to będzie się działo jak składniki się przegryzą :D Dziękuję za świetny przepis !
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńMiałem okazję kilkukrotnie jeść rybę w cieście naleśnikowym i za każdym razem bardzo mi smakowała! Lubię ryby i to bardzo - dziś mam zamiar przygotować ją według przepisu znajdującego się pod tym adresem: https://mowisalmon.pl/recipe/grillowane-szaszlyki-z-lososia/
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńChyba nigdy jeszcze nie miałam okazji przygotowywać takiej ryby, ale myślę, że w niedługim czasie spróbuję tego przepisu. Całkiem niedawno także robiłam fajne faszerowane awokado https://mowisalmon.pl/przepisy/faszerowane-awokado-z-wedzonym-lososiem-truskawkami-i-feta/ gdzie oczywiście wędzony łosoś musiał się znaleźć.
OdpowiedzUsuń