niedziela, 30 listopada 2014

Piernik najłatwiejszy i najszybszy

Po raz pierwszy gościł u nas ten piernik w zeszłoroczne święta i jestem pewna, że i w tym roku będzie powtórka:) Piernik wychodzi puszysty, miękki, wilgotny, dla mnie idealny. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga "leżakowania" w celu zmięknięcia, więc pieczemy go tuż przed samymi Świętami, np. dzień przed Wigilią. I może nie ma wiele wspólnego z tradycyjnym piernikiem staropolskim to zapewniam Was że smakuje wyśmienicie!
Przepis z połowy porcji wg przepisu Canelli z Wielkiego Żarcia.






Składniki na małą keksówkę 20cm x 8cm:
  • 1 jajko
  • pół szklanki* cukru
  • 1/4 szklanki* oleju
  • pół szklanki* mleka
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • po pół łyżeczki sody, cynamonu i przyprawy do piernika
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
*szklanka o pojemności 250 ml


Jajko ubić z cukrem i olejem do białości.
Mąkę wymieszać z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wszystko przesiać i dodawać partiami na przemian z mlekiem do masy jajecznej. Na końcu dodać powidła, dokładnie wymieszać.
Masę wlać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Przed wyciągnięciem, zrobić "próbę suchego patyczka".
Czekoladę rozpuścić. Upieczony i wystudzony piernik polać rozpuszczoną czekoladą.




Korzenne przysmaki Wigilijny Piernik 2014

wtorek, 25 listopada 2014

Pieczeń drobiowa z serem i pieczarkami

Bardzo smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu pieczeń z piersi z kurczaka z dodatkiem żółtego sera i pieczarek. Bardzo uniwersalna, świetnie sprawdzi się w roli domowego obiadu podana z ulubionym sosem,np. grzybowym, ale także jako zimna przekąska lub dodatek do chleba na świątecznym stole.
Lekko zmodyfikowany przepis onlyred z Wielkiego Żarcia, za który bardzo dziękuję:)






Przepis na małą keksówkę o długości 25 cm:
  • ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej


Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć na odrobinie oleju.
Piersi pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Połączyć z przesmażonymi pieczarkami z cebulą, dodać starty żółty ser, wbić jajko. Wymieszać, dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Wierzch posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.

sobota, 22 listopada 2014

Kurczak w sosie serowym z pieczarkami

U nas w domu dość często gości ostatnio kurczak pod różną postacią, ale najczęściej pieczony lub duszony w sosie, jako dodatek do kaszy lub makaronu, rzadziej ryżu. Dziś przedstawiam Wam bardzo prosty i niezwykle smaczny sposób na pierś z kurczaka. Lekko podsmażona z pieczarkami, a następnie duszona w kremowym, aromatycznym sosie z trzema serami. Najlepiej smakuje podana z makaronem, ale równie dobrze możecie ją zaserwować jako dodatek do kaszy lub ziemniaczków z wody.






  • ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki 18% do sosów
  • 150 g topionego serka ziołowego
  • 1 kulka mozzarelli (125g)
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz



Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić solą i pieprzem.
Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie pokrojone pieczarki. Posolić. Gdy z grzybów odparuje woda, dodać pierś z kurczaka. Smażyć ok. 3 minuty, po czym wszystko zalać bulionem wymieszanym ze śmietanką. Dusić ok. 10 minut.
Serek topiony wrzucić rozdrobniony do miski, zalać kilkoma łyżkami gorącego bulionu ze śmietanką. Rozpuścić, aż nie będzie grudek, po czym dodać na patelnię do kurczaka  z pieczarkami. Chwilę poddusić, po czym dodać drobno pokrojoną mozzarellę i parmezan. Wszystko przyprawić solą i pieprzem. Gdy sery sie rozpuszczą zdjąć potrawę z ognia.
Podawać z ugotowanym makaronem, kaszą lub ziemniakami.






piątek, 21 listopada 2014

Pierś z kurczaka z ricottą i szpinakiem

Świetny pomysł na kurzą pierś. Osobiście uwielbiam połączenie szpinaku i serka ricotta, a zamknięte w delikatnym drobiowym mięsie daje naprawdę ciekawy i smaczny efekt. Danie sprawdzi się zarówno w roli domowego obiadu jak i bardziej wyszukanego, na specjalne okazje, przyjęcie, święta, itp.






Składniki na 4 porcje:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
FARSZ:
  • 200 g świeżego szpinaku (ew. mrożonego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g serka ricotta
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz


Piersi z kurczaka ponacinać tworząc kieszonkę. Natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
FARSZ:
Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić rozgnieciony czosnek, chwilkę smażyć po czym dodać szpinak. Gdy szpinak się usmaży i odparuje z niego cała woda, zdejmujemy go z ognia. Przestudzony łączymy z ricottą i parmezanem. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kieszonki z kurczaka nadziewamy farszem, spinamy wykałaczkami.
Układamy piersi w naczyniu żaroodpornym, podlewamy winem (wino można zastąpić bulionem drobiowym). Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczenia można piersi odkryć i posmarować oliwą lub wodą z solą, by ładnie się przypiekły.

czwartek, 13 listopada 2014

Kurczak lekko pikantny cytrynowo - czosnkowy

Bardzo prosty i smaczny sposób na pieczonego kurczaka. Marynata to przede wszystkim sok z cytryny, świeży czosnek i pieprz cayenne, który nadaje mięsie ostrości. Do tego odrobina oregano, oliwa jako nośnik smaku i klasycznie sól i pieprz. Jeden z moich ulubionych kurczaków. Polecam i Wam:)






  • ok.1/2 kg kurczaka (dowolne części)
MARYNATA:
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju


Wszystkie składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka oczyścić i dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Mięso wyłożyć na blachę lub do żaroodpornego naczynia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez przykrycia ok. 40 minut.







środa, 12 listopada 2014

Omlet owsiany z udawanym jajem:) - na drugie śniadanie

Omlet, który wbrew pozorom jest podany na słodko z niby jajkiem z waniliowego twarożku i morelowego dżemu. Pełen wartości odżywczych i błonnika dzięki użyciu otrębów owsianych. Polecam na szybkie drugie śniadanie! Z pewnością mile zaskoczycie nim dzieciaki lub drugą połówkę;)






  • pół szklanki* otrębów owsianych
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajko + 1 białko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 1 łyżka serka twarogowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
*szklanka o pojemności 250 ml


Do miski wsypać otręby, dodać mleko i miód a następnie żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia. W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy otrębowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Masło rozgrzać na patelni po czym wylać na nią masę jajeczną. Smażyć omlet z dwóch stron na złoty kolor.
Serek wymieszać z cukrem waniliowym.
Na środku usmażonego omletu uformować "jajko", używając serka w roli białka i dżemu w roli żółtka. Smacznego!



Przepis zgłaszam do konkursu organizowanym na "Durszlaku", gdzie do wygrania jest zestaw książek Doroty Świątkowskiej:
 http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

niedziela, 9 listopada 2014

Marchewkowo - owsiane markizy z dżemem - dla dzieci

Pyszne, zdrowsze, bo z minimalną ilością cukru, przekładane ciasteczka - markizy. Cała ich słodycz płynie praktycznie z marchwi i użytego do przełożenia owocowego dżemu, który też jest z pewnością zdrowszy i bardziej pożywny niż tłusty, maślany krem. Idealny sposób na przemycenie dzieciom warzyw w słodyczach. Markizy mają w sobie jeszcze jedną ukrytą "moc" - pożywne i bogate w błonnik płatki owsiane. Moja córka wprost uwielbia te ciasteczka! I jestem pewna, że wasze dzieci też je pokochają:)






Składniki na ok. 10-12 sztuk:
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 125g masła
  • 1 marchew
  • pół słoika ulubionego gęstego dżemu
* szklanka o pojemności 250 ml


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem do miski. Dodać płatki owsiane, cukier, obraną i startą na małych oczkach marchew i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść w gładkie elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. pół godziny.
Ciasto dość cienko rozwałkować. Powykrawać niewielkie koła. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Upieczone i ostudzone ciasteczka smarować gęstym dżemem i przykrywać drugim tworząc markizy.




Przepis zgłoszony do konkursu organizowanym na Durszlaku, gdzie do wygrania jest zestaw książek wydanych przez Dorotę Świątkowską:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

sobota, 8 listopada 2014

Truskawkowe tiramisu na drugie śniadanie

Kawa, śniadanie i deser w jednym? Czemu nie?;) Takie właśnie jest to tiramisu... Biszkopty nasączone mocną kawą z migdałowym aromatem posmarowane truskawkowym dżemem, przełożone świeżymi truskawkami i gęstym greckim jogurtem. Do tego odrobina chrupkości w postaci zdrowej granoli, pełnej ziaren i orzechów. Chyba nie muszę Was przekonywać, że takie śniadanie jest po prostu boskie... Nie dość, że wygląda i smakuje wyśmienicie, to do tego naprawdę szybko się je robi. Wystarczy poszczególne warstwy deseru ułożyć w słoiku, zakręcić, włożyć do torebki i drugie śniadanie do szkoły lub pracy gotowe!







  • 8 podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • mocna kawa z 1 łyżeczką cukru i kilkoma kroplami olejku migdałowego
  • 200 g gęstego greckiego jogurtu
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego 
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki granoli

Kawę zaparzyć, posłodzić, dodać olejek migdałowy, wystudzić.
W zimnej kawie maczać biszkopty, 4 z nich ułożyć na dnie słoika lub miseczki w której przygotowujemy tiramisu. Biszkopty posmarować łyżką dżemu truskawkowego. Następnie poukładać kawałki świeżych truskawek i przykryć połową jogurtu. Czynność powtórzyć. Wierzch posypać granolą. Można udekorować świeżą miętą.





Przepis zgłoszony do konkursu organizowanym na Durszlaku, gdzie do wygrania jest zestaw książek wydanych przez Dorotę Świątkowską:
http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

piątek, 7 listopada 2014

Buraczane pierożki z rukolą i kremowym serkiem

Pięknie czerwono - różowe pierożki w kształcie ravioli z farszem z kremowego serka o smaku pesto i rukoli i z dodatkiem ugotowanych ziemniaków jako składnik scalający. Do tego przesmażona cebulka i świeża rukola. Pyszny zdrowy i kolorowy sposób na niebanalne pierożki! 







Składniki na ok. 30 sztuk:

CIASTO:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 200 ml soku z buraka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
FARSZ:
  • 1 opakowanie kremowego serka Apetina "Pesto i Rukola"
  • 2 garście świeżej rukoli
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oleju do smażenia 
  • sól, pieprz



FARSZ:
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie. Utłuc tłuczkiem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoto na oleju.
Rukolę umieścić na sitku, przelać wrzątkiem, mocno wycisnąć i drobno posiekać.
Utłuczone ziemniaki połączyć z przesmażoną cebulą, rukolą i serkiem Apetina. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
CIASTO:
Mąkę wsypać do miski. Zrobić dołek, wbić jajko, dodać olej i sól. Na końcu powoli wlewać ciepły sok z buraka wymieszany z sokiem z cytryny. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać soku z buraka, gdyby ciasto było za twarde.
Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich cienko rozwałkować, poukładać na niej w odstępach kulki farszu (wielkości małego orzecha włoskiego) i przykryć drugim cienko rozwałkowanym płatem ciasta. Pierożki porozcinać a następnie mocno pozlepiać.
Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki octu (dzięki temu pierożki zachowają kolor). Gotować ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.









Dania z serkami kremowymi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...