sobota, 28 czerwca 2014

Lody truskawkowe z kiwi

Najprostszy sposób na przemycenie owoców w okresie lata. Zmiksowane z cukrem i podane w postaci orzeźwiających, kolorowych lodów na patyku, z pewnością skuszą niejednego małego niejadka... Większego zresztą też...;)






Składniki na 6-8 sztuk:
  • 200 g truskawek
  • 2 kiwi
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie lody)


Truskawki oczyścić zmiksować z 2 łyżkami cukru.
Kiwi obrać zmiksować z pozostałym cukrem.
Do foremek na lody wlewać do połowy zmiksowane truskawki, a następnie kiwi. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Przed wyjęciem, foremkę z lodami zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, by łatwiej z niej wyszły.








Akcja lodowa 2014

piątek, 27 czerwca 2014

Knedle z truskawkami

Czerwiec, początek lata, sezon truskawkowy w pełni... Korzystam więc  "na maxa" z tych pysznych owoców, bo tylko o tej porze roku są najsłodsze i najsmaczniejsze. O tej porze roku także, w moim domu dość często goszczą obiady na słodko. Jednym z nich są knedle z truskawkami, polane podsmażoną na maśle bułeczką z cukrem. Pyszota;)
Przepis na ciasto na knedle z bloga "Anyżkowo".






Składniki na ok. 15 sztuk:
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2/3 szkl* mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl* mąki pszennej (plus trochę do podsypywania, w zależności jakiej odmiany są ziemniaki i ile mąki będą chłonąć)
  • 1 jajko
  • 15-20 truskawek
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • 1 łyżka cukru
*szklanka o pojemności 250 ml


Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utłuc. Ostudzone połączyć z mąkami i jajkiem. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką (nie za dużo, bo knedle wyjdą za twarde).
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Każdą obtoczyć w przygotowanym cieście, mocno zlepić, formując kulkę.
Tak przygotowane knedle wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Na maśle usmażyć bułkę tartą z cukrem. Polać nią ugotowane, gorące/ciepłe knedle.






Lato z... knedlami Lato w pełni!

środa, 25 czerwca 2014

Lody truskawkowo - jogurtowe

Smaczne, orzeźwiające domowe lody truskawkowe na jogurcie. Bez zbędnych konserwantów i innych chemicznych dodatków. Idealne na lato, dla dzieci i dla dorosłych:)






Składniki na 6 sztuk:
  • 200 g truskawek
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub smakowego (np. truskawkowy, waniliowy)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli truskawki są kwaśne)


Truskawki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować z jogurtem. Dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Masę wylać do specjalnych foremek na lody. Wstawić do zamrażarki na kilka godzin.
Przed wyjęciem, foremkę z lodami zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie (dosłownie kilka sekund), wtedy lody ładnie wyjdą nam z foremek.







Akcja lodowa 2014 Lato w pełni!

czwartek, 19 czerwca 2014

Drobiowe ślimaczki pomidorowe na patyku

Okres wiosny i lata to cały czas sezon jak najbardziej otwarty na rozpalenie grilla, więc ta propozycja z pewnością Wam się spodoba:) Nietuzinkowe szaszłyki z piersi kurczaka, zawiniętej w roladki z pomidorowo - bazyliowym nadzieniem, z pewnością zaskoczą gości. Jeśli tak jak ja nie posiadasz działki lub ogródka, lub po prostu pogoda nie dopisze, szaszłyki z powodzeniem możesz przygotować również  w piekarniku.






Składniki na 8-10 sztuk:
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • pół słoika koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • świeże liście bazylii
  • sól, pieprz, odrobina cukru
  • zioła prowansalskie
  • olej do smarowania


Filety z kurczaka lekko rozbić, trochę grubiej niż na kotlety, przyprawić solą i pieprzem.
Koncentrat pomidorowy przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Każdy filet posmarować z jednej strony koncentratem. Ułożyć plaster wędzonego boczku a następnie liście świeżej bazylii. Zwinąć ciasno w roladkę. Każdą roladkę owinąć z osobna folią spożywczą lub aluminiową, wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.




Schłodzone roladki odwinąć z folii i kroić w dość grube ślimaczki. Nadziewać po 4 na każdy patyczek do szaszłyków. Szaszłyki posypać ziołami prowansalskimi i posmarować olejem. Ułożyć na ruszcie. Grillować po ok. 10-15 minut z każdej strony. Podawać z ulubioną sałatką.

Szaszłyki można dodatkowo posypać ulubioną przyprawą do grilla, najlepiej ziołową.








Lato w pełni!

niedziela, 15 czerwca 2014

Muffiny migdałowe z truskawkami

Moje ulubione puszyste, miękkie i delikatne muffiny na maślance i oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego staram się, by znalazł on swoje miejsce w moich kuchennych inspiracjach, nie tylko w daniach wytrawnych, ale także tak jak teraz - w deserze. W sezonie z ulubionymi owocami, tym razem z truskawkami, a żeby nie było nudno, część mąki zastąpiłam zmielonymi migdałami. Pycha...!:)






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka* zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • niepełne 3/4 szklanki maślanki
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 100 g truskawek
  • 50 g płatków migdałowych
* szklanka o pojemności 250 ml


W misce wymieszać ze sobą mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
W drugiej misce jajka ubić z cukrem do białości. Wlać powoli maślankę i olej rzepakowy, nie przerywając miksowania. Do masy wsypać mąkę z migdałami i proszkiem, wymieszać dokładnie łyżką.
Truskawki umyć, drobniej pokroić.
Do papierowych papilotek na muffiny wlać po łyżce masy, położyć 2-3 kawałki truskawek i zalać pozostałą masą. Wierzch posypać płatkami migdałów, można dodatkowo ułożyć po kawałku truskawki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor, ok. 20-25 minut w 190 stopniach.




Lato w pełni!

piątek, 13 czerwca 2014

Penne w sosie pomidorowym z bekonem i pieczarkami

Szybkie, obiadowe danie dla miłośników makaronu i pomidorowego sosu, tym razem z dodatkiem pieczarek i dość mocno wysmażonego bekonu. Wygląda może mało porywająco, ale zapewniam, żę smakuje pysznie:)






Składniki na 2 porcje:
  • ok. 150 g makaronu penne
SOS:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 puszka (400g) pomidorów z puszki (bez skórki)
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego "Pudliszki"
  • sól, pieprz, suszona bazylia, cukier
  • 100 g wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach
  • 150 g pieczarek


Makaron ugotować.
Plastry boczku umieścić na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu, wytopi się z boczku). Usmażyć na złoto. Odstawić. Ostudzony pokroić w paski.
Pieczarki pokroić w plastry lub drobniej. Posolić i usmażyć. Odstawić.
SOS:
Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać pokrojone pomidory z puszki wraz z zalewą i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią i ewentualnie cukrem. Dusić ok. 10 minut (w razie potrzeby podlać wodą).
Do sosu dodać pokrojony bekon i pieczarki. Wszystko wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Ugotowany makaron polać sosem.



sobota, 7 czerwca 2014

Tortilla z rybą

Na sycącą kolację lub całkiem przyzwoity obiad, który możemy także zabrać ze sobą do pracy - niezastąpiona tortilla. U mnie w domu podawana zazwyczaj z kurczakiem. Dziś przedstawiam Wam wersję z rybnymi kąskami, chrupiącymi, świeżymi warzywami i czosnkowym sosem ze szczypiorkiem. Pycha...






Składniki na 4 sztuki:
  • 350 g filetów rybnych bez skóry i ości (polecam dorsza lub mintaja)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki  
  • olej do smażenia
  • 4 placki tortilla (pszenne lub pełnoziarniste)
  • pół główki sałaty lodowej
  • pół żółtej i czerwonej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • pół świeżego długiego ogórka
  • kilka łyżeczek kukurydzy z puszki
  • ketchup
SOS:
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki majonezu
  • pół pęczka szczypiorku
  • 2 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka



Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić na noc do lodówki.
Przygotować warzywa:
Sałatę porwać na drobne kawałki. Papryki i ogórka pokroić w paski, cebulę w piórka.
Rybę wyciągnąć z lodówki. Osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.
W czasie gdy smaży się ryba, przygotować sos: śmietanę połączyć z majonezem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Placki tortilla smarować sosem. Posypać sałatą, ułożyć kawałki pokrojonych warzyw i posypać kukurydzą. Na warzywa poukładać kawałki gorącej ryby, polać ketchupem i zwinąć w rulon. Tortillę umieścić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, podgrzać chwilę z jednej i drugiej strony by się przyrumieniła.







By Niejadek Zjadł Obiadek

piątek, 6 czerwca 2014

Kolorowe spaghetti z szynką i warzywami

Tak podany makaron spaghetti, z równie cienko pokrojonymi warzywami i szynką z pewnością skusi niejednego amatora makaronowych pyszności a i przekona do siebie tych, którzy raczej od pasty stronią:) Danie wyglądać może na dość pracochłonne, zapewniam Was jednak, że jest proste, smaczne i szybkie do przygotowania.





Na 2-3 porcje:
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 długie marchewki
  • 1 większa cukinia lub 2 małe
  • 200 g szynki w dużych plastrach
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz


Makaron ugotować al'dente.
W czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w piórka. Marchewki i cukinie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy je na cienkie, długie paski. Powstałe plastry kroimy dodatkowo nożem na jeszcze cieńsze paski, zbliżone grubością do makaronu spaghetti. Szynkę również kroimy w cienkie paski.
Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone w paski warzywa. Smażymy ok. 5-7 minut, aż warzywa zmiękną. Do warzyw dodajemy pokrojoną szynkę i posiekaną natkę, chwilę smażymy. Na końcu wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Wszystko wymieszać na patelni. Doprawić solą i pieprzem. 
Można podawać posypane startym parmezanem lub serem feta pokrojonym w kostkę.







By Niejadek Zjadł Obiadek

środa, 4 czerwca 2014

Śmietankowiec z truskawkami

Jedno z moich ulubionych ciast na zimno, bez pieczenia, czyli idealne na letnią porę. Tym razem czerwcowa wersja z sezonowymi truskawkami. Polecam!






Tortownica o średnicy 24 cm:
  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki w różnych kolorach
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g truskawek
WIERZCH:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek


Dwie galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wstawiając galaretki na noc do lodówki).
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z jogurtem.
Galaretki, które stężały przez noc w lodówce pokroić w kostkę.
Truskawki oczyścić, pokroić na pół lub mniejsze kawałki.
Masę śmietanową połączyć z chłodnymi galaretkami cytrynowymi, zmiksować. Do masy dodać pokrojone w kostkę galaretki i truskawki. Całość wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki.
Gdy masa zastygnie, poukładać na niej plasterki truskawek i zalać galaretką truskawkową.






Lato w pełni!

niedziela, 1 czerwca 2014

Babeczki "Truskawkowe Motylki"

Z okazji Dnia Dziecka, wszystkim dzieciom, tym dużym i tym małym, życzę jak najwięcej uśmiechu, pogodnych dni i spełnienia najskrytszych marzeń!
A z tej okazji, przedstawiam Wam dziś pomysł na wykorzystanie sezonowych truskawek, jako element dekoracji klasycznych babeczek, zamienionych w urocze motylki, które z pewnością ucieszą niejedno dziecko:) A dla zwolenników czekoladowych pyszności - wersja "choco":) - Czekoladowe Motyle






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kefiru lub maślanki
  • 50 ml oleju
  • ok. 100 g truskawek + 2-3 do dekoracji
DEKORACJA:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy (10g)
  • 2-3 truskawki

* szklanka o pojemności 250 ml


Jajka ubić z cukrem. Dodać kefir (lub maślankę) i olej, zmiksować. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko wymieszać łyżką.
Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy.
Do foremek na babeczki lub formy do muffin, wyłożonej papierowymi papilotkami nakładać porcje ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Babeczki wystudzić.
DEKORACJA:
Wierzch upieczonych babeczek skroić. Powstałe "czapeczki" przekroić na pół.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Śmietanką udekorować wierzch babeczek, a w nią powtykać połówki odkrojonych wcześniej "czapeczek", tak, by powstały skrzydła. Pomiędzy skrzydłami umieścić kawałek truskawki.








Milion smaków truskawek Lato w pełni!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...