poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Krem brokułowo - serowy

Dziś coś dla fanów zup... Pyszny brokułowo - serowy krem w pięknym wiosennym kolorze. Super prosty i szybki w przygotowaniu. Dodatek ziemniaka sprawia, że krem jest jeszcze bardziej "kremowy":). Tak przygotowaną zupkę polecam podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami lub posypaną uprażonymi płatkami migdałów.
Przepis nagrodzony w konkursie "Zdrowa Woda" organizowanym na Wielkim Żarciu.






  • 350 g brokułów
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g śmietankowego serka topionego
  • 1 litr wody
  • 2 warzywne kostki rosołowe
  • 150 ml śmietanki 18% do zup
  • sól pieprz, szczypta ostrej mielonej papryki


Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Cebulę także pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone ziemniaki i cebulę. Następnie dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. wszystko smażyć ok. 5 minut, po czym dodać podzielone na różyczki brokuły. Smażyć jeszcze ok 3-4 minuty.
W garnku zagotować wodę. Dodać kostki rosołowe i przesmażone warzywa. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą mielonej papryki. Gotować wszystko ok. 25 minut. Po tym czasie zupę zmiksować blenderem na krem. Serki topione pokroić i rozpuścić w szklance gorącej zupy. Mieszać tak długo aż się rozpuszczą i nie będzie grudek. Wlać do reszty zupy. Na końcu dodać śmietankę.

piątek, 25 kwietnia 2014

Penne w kremowym sosie z kurczakiem, szpinakiem i boczkiem

Pyszne danie dla miłośników makaronu, szpinaku, wędzonego boczku i serowego sosu. Pyszne! I tyle na ten temat...;)






Składniki na 4 porcje:
  • 300 g makaronu penne
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 250 g wędzonego boczku
  • 200 g szpinaku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
SOS:
  • 200 g topionego serka z ziołami
  • 250 ml gorącej wody


Makaron ugotować, przelać na durszlak, przykryć pokrywką i odstawić.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie świeże liście szpinaku. Gdy szpinak zmniejszy swą objętość, dodać pokrojone pomidory, chwilę przesmażyć. Zdjąć z patelni, przełożyć do miski.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paski. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić razem z piersią na patelnię, usmażyć. Dodać usmażony wcześniej szpinak z pomidorami.
Serek topiony drobno pokroić, rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Mieszać tak długo, aż w sosie nie będzie grudek. Tak przygotowanym sosem zalać smażącego się kurczaka z boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Gotować chwilkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepły makaron polać sosem i od razu podawać.



czwartek, 24 kwietnia 2014

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Szybkie i proste danie z piersi kurczaka, które z pewnością zasmakuje wszystkim fanom klasycznego połączenia groszku z marchewką. Smaczny i niedrogi pomysł na rodzinny obiad.






Składniki dla 3 osób:
  • ok.700 g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka konserwowego groszku
  • 400 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, kolendra mielona, ostra mielona papryka
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia


Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, lub ulubioną przyprawą do kurczaka. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić kurczaka i usmażyć. Następnie dodać pokrojone w piórka cebule, w drobną kostkę marchewki i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko krótko przesmażyć (aż cebula się zeszkli), a następnie podlać gorącą wodą. Dusić ok.15 minut (aż marchew zmięknie).
Musztardę wymieszać z koncentratem pomidorowym i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodać na patelnię, dobrze wymieszać. Następnie dodać odsączony groszek z puszki. Przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i kolendrą. Smażyć jeszcze kilka minut już bez przykrycia, aż sos troszkę odparuje i zgęstnieje.



niedziela, 20 kwietnia 2014

Mazurek "Śliwka w czekoladzie"

W tym roku postawiłam na mazurek mocno czekoladowy, pyszny, kremowy, z lekko alkoholową nutką, z zatopionymi suszonymi śliwkami. Wyszedł nieziemsko dobry...! Polecam wszystkim fanom śliwek w czekoladzie!








KRUCHE CIASTO:
  • 1 szklanka* ("z czubkiem") mąki 
  • 1/3 szklanki* cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 80 g schłodzonej margaryny
MASA:
  • 250 g suszonych śliwek
  • 4 łyżki wiśniówki lub wódki
  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietany kremówki


KRUCHE:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Wylepić nim dno i boki prostokątnej blaszki ( 20cm x 30 cm).
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach, na złoty kolor.
MASA:
Śliwki namoczyć w alkoholu (najlepiej na całą noc). Drobno pokroić (kilka zostawić w całości do dekoracji).
Czekoladę połamać na małe kawałki. Umieścić w misce razem ze śmietanką kremówką. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Masę czekoladową połączyć z pokrojonymi śliwkami. Masę rozsmarować na upieczonym kruchym spodzie. 
Udekorować całymi śliwkami i wedle uznania, bakaliami lub kolorową posypką.








Wielkanocne Smaki - edycja IV

Wielkanocny torcik ze szpinakiem

Co powiesz na to, aby obok tradycyjnych wielkanocnych mazurków, babek i serników znalazł się taki wytrawny torcik z francuskiego ciasta, gdzie króluje idealne połączenie szpinaku i ricotty? Ja taki torcik upiekłam na postny piątkowy obiad, ale za rok obowiązkowo musi znaleźć się on w moim wielkanocnym menu:) Wam też polecam!






Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (350g)
  • 200 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 50 ml wody + 50 ml mleka 
  • 2 surowe jajka
  • sól, pieprz
  • 4 ugotowane na twardo jajka


FARSZ:
Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i szpinak. Smażyć do momentu aż szpinak zmięknie i straci na objętości.
Kajzerkę porwać na kawałki, namoczyć w wodzie wymieszanej z mlekiem.
Serek ricotta wymieszać z usmażonym i przestudzonym szpinakiem, startym parmezanem i wyciśniętą kajzerką. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać 2 rozbełtane surowe jajka, wszystko razem wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie płatem ciasta francuskiego, podwyższając maksymalnie brzegi. Masę szpinakową wyłożyć na ciasto.
Ugotowane wcześniej jajka obrać i przekroić na połówki. Ułożyć obok siebie, wciskając je w masę szpinakową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 190 stopniach.







Wielkanocne Smaki - edycja IV

czwartek, 17 kwietnia 2014

Warstwowa sałatka śledziowa

Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez śledzika...:) W formie takiej warstwowej sałatki, z dodatkiem ugotowanego jajka, żeby tradycji stało się zadość, smakuje i prezentuje się naprawdę wybornie.






  • 3-4 płaty gotowych śledzi w oleju (np. wiejskie)
  • 1 cebula
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 4 łyżki majonezu


Śledzie pokroić w ok. 2 cm kawałki. Ułożyć na dnie miski w której będzie podawana sałatka. 
Na śledzie wyłożyć drobno posiekaną cebulę, posmarować połową majonezu.
Z ugotowanych jajek wyciągnąć żółtka. Białka pokroić w drobną kostkę, ułożyć na majonezie.
Następnie zetrzeć na tarce ziemniaki, ułożyć na ziemniakach. Następna warstwa sałatki to odsączona kukurydza z puszki, którą należy posmarować resztą majonezu. Wierzch sałatki posypać pokruszonymi żółtkami jaj.







Wielkanocne Smaki - edycja IV

niedziela, 13 kwietnia 2014

Babka trójkolorowa

Sprawdzony od lat przepis na babkę dwukolorową , tym razem troszkę zmodyfikowany i urozmaicony o jeszcze jeden kolor ciasta. Taka kolorowa babeczka z pewnością pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.






  • 4 jajka 
  • 1 szklanka* cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki* oleju
  • 1 szklanka* mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kisiel wiśniowy (+ew. kilka kropel różowego barwnika spożywczego)
  • 1 łyżka kakao
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jajka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy wlać powoli olej, zmiksować.
W misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dalej miksując.Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel (jeśli kolor masy będzie mało intensywny, dodać kilka kropel różowego barwnika). Trzecią część pozostawić bez dodatków.
Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlać kolejno ciasto jasne, ciasto kakaowe i na końcu ciasto różowe.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach.
Upieczoną babkę udekorować dowolnie, polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.






Wielkanocne Smaki - edycja IV

piątek, 11 kwietnia 2014

Babka orzechowa

Bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana ucierana babka, coś dla fanów orzechowych słodkości. Polanie upieczonej babki miodem świetnie podkręca smak orzechowego ciasta i nadaje jej wilgotności.





  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka* cukru
  • 6 jajek
  • 100 ml mleka w temp. pokojowej
  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
DODATKOWO:
  • ok. 50 ml płynnego miodu
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy
* szklanka o pojemności 250 ml


Do miski wsypać cukier, dodać drobno pokrojone masło, utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodać mleko.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na końcu wsypać posiekane orzechy i wymieszać wszystko dokładnie.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika, zrobić próbę suchym patyczkiem, w celu sprawdzenia czy ciasto na pewno jest upieczone w środku.
Upieczoną babkę wystudzić. Polać podgrzanym miodem i posypać posiekanymi orzechami.











Wielkanocne Smaki - edycja IV

czwartek, 10 kwietnia 2014

Sałatka zielono - żółta

Jako, że dopiero wczoraj wróciłam z urlopu, wcześniej nie było czasu na dodawanie wielkanocnych przepisów, czas zatem szybko to nadrobić:) Na pierwszy ogień idzie warstwowa sałatka w zielono - żółtym kolorze, jak na Wielkanoc przystało, obowiązkowo z jajkami. Przepis na sałatkę znajdziecie także w kwietniowo - majowym numerze "Sól i Pieprz", gdzie jego publikacja była dla mnie naprawdę bardzo dużym wyróżnieniem:) 






  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 6 jajek
  • kilka ogórków konserwowych
  • 100 g żółtego sera
  • 1 duży por
  • szczypiorek
SOS CZOSNKOWY:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru i ziół prowansalskich


SOS:


Majonez wymieszać z jogurtem i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Odstawić.

Jajka ugotować na twardo. Wystudzone obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki i ogórki także pokroić w kostkę.
Pora sparzyć, drobno posiekać.
Ser zetrzeć na tarce.

Na dno salaterki wysypać odsączony groszek z puszki. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Posmarować połową sosu czosnkowego. Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę białka jajek i tak samo pokrojone korniszony. Ogórki przykryć warstwą startego sera i posiekanego pora. Posmarować pozostałym sosem. Wierzch sałatki posypać pokruszonymi żółtkami i posiekanym szczypiorkiem.





Wielkanocne Smaki - edycja IV
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...