Miła odmiana bezmięsnych krokietów. Nadziane farszem z ugotowanych jajek, przesmażonego na maśle pora i słodkiej kukurydzy, z pewnością przypadną do gustu wszystkim zwolennikom naleśnikowych wariacji:) Są bardzo syte i po prostu smaczne:)
Składniki na 12 sztuk:
- 12 cienkich naleśników wg własnego, sprawdzonego przepisu
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 duże pory (zielone i białe części) + 1 łyżka masła do smażenia
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100 g żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz
- 3 jajka i bułka tarta do panierki + olej do smażenia
Naleśniki usmażyć, odstawić do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Kukurydzę odsączyć na sicie.
Pory oczyścić, drobno pokroić i przesmażyć na maśle aż zmiękną.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać łyżkę mąki, rozprowadzić ją mlekiem. Mieszać, by nie powstały grudki. Gdy zacznie gęstnieć dodać śmietanę, starte jajka, przesmażone pory i kukurydzę. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia. Na końcu połączyć z startym żółtym serem, wymieszać.
Naleśniki smarować farszem, zwijać w krokiety.
Panierować w jajkach i bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron.