sobota, 21 grudnia 2013

Kulki mięsne z pieczarkami

Mięsna przekąska idealna zarówno na świąteczny stół jak i na ten zbliżający się wielkimi krokami sylwestrowy. Małe pieczarki obtoczone w mielonym mięsie i podane nadziane na wykałaczkę z pewnością skuszą niejednego biesiadnika. Proste w przygotowaniu a zarazem efektowne i pyszne.






Składniki na 30 sztuk:
  • 30 małych pieczarek
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka do namoczenia
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, cząber, słodka mielona papryka, suszona natka pietruszki, majeranek, mielona gorczyca (jako zamiennik może być łyżeczka musztardy)
  • bułka tarta
  • olej do głębokiego smażenia
  • wykałaczki


Pieczarki umyć, ugotować w bulionie grzybowym (ok. 15 minut).
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso mielone włożyć do miski. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę i przesmażoną cebulę. Wyrobić ręką masę mięsną, tak jak na kotlety mielone.
Każdą pieczarkę oblepić mięsem mielonym a następnie panierować w bułce tartej. Kulki mają być wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Jeśli macie duże pieczarki, można przekroić je na połówki lub ćwiartki.
Kulki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
W gotowe kulki powbijać wykałaczki. Ułożyć dekoracyjnie na talerzu.




piątek, 20 grudnia 2013

Strucla cynamonowa

To już mój drugi pomysł na drożdżową struclę, którym chciałabym się z Wami podzielić na tegoroczne Boże Narodzenie. Aromatyczna, mięciutka, pięknie pachnąca świętami, strucla cynamonowa. Polecam!






  • pół kostki drożdży (50g)
  • pół szklanki* mleka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125g)
  • 1 białko do posmarowania ciasta 
NADZIENIE:
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru (najlepiej brązowego)
  • 2-3 łyżki mielonego cynamonu

*szklanka o pojemności 250 ml



Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Masło rozpuścić.
Do miski wsypać mąkę. Zrobić tzw. dołek. Wlać wcześniej przygotowany i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie dodać ubite żółtka z cukrem i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
NADZIENIE:
Masło roztopić w rondelku. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, formując prostokąt. Nadzienie rozsmarować równomiernie na cieście. Zwinąć ciasno w roladę, mocno zlepiając końce i podwijając je pod spód. Tak przygotowaną struclę przełożyć do długiej podłużnej formy (tzw. keksówki) wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować surowym białkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.





czwartek, 19 grudnia 2013

Ryba w cieście i zalewie pomidorowej - mojej mamy

Danie, które odkąd pamiętam gości w moim rodzinnym domu na wigilijnym stole i bez którego nie wyobrażam sobie Świąt... Smażona ryba w pulchnym, naleśnikowym cieście, w pomidorowej zalewie z dużą ilością słodkiej uduszonej cebulki. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, kiedy zalewa mocno nasączy ciasto, w którym usmażona jest ryba. Przepis mojej mamy za który bardzo dziękuję, bo ryba jest przepyszna:)






  • ok. 1 kg filetów z ulubionej ryby (u mnie zazwyczaj mintaj, dorsz)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, ew. ulubiona przyprawa do ryb
CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz, mielona papryka
ZALEWA:
  • 1/2 kg cebuli
  • woda do podlania
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 
  • 200 ml pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki octu
  • sól pieprz, cukier
* szklanka o pojemności 250 ml


Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić, skropić sokiem z cytryny, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
CIASTO NALEŚNIKOWE:
Jajka zmiksować z mąką i mlekiem. Ciasto ma być gęste (po zanurzeniu w nim ryby, powinno się jej trzymać, nie spływać zanadto). Przyprawić solą, pieprzem i mieloną papryką.
Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyłożyć do naczynia.
ZALEWA:
Cebule obrać, pokroić w piórka. Zeszklić na rozgrzanym oleju. Podlać taką ilością wody, by ją przykryła. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem ok.10 minut. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Wlać ocet, posłodzić do smaku, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć wszystko (już nie przykrywając) aż zalewa trochę się zredukuje i zgęstnieje (ok. 15 minut).

Usmażoną rybę w cieście zalać gorącą zalewą pomidorową. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia.


środa, 18 grudnia 2013

Ryba w migdałach

Moja ulubiona wersja smażonej ryby, pyszna i chrupiąca, obficie obtoczona w płatkach migdałowych. Do jej przygotowania nie nadają się jednak wszystkie gatunki ryb - filet musi być dość gruby, i przed smażeniem pozbawiony ości. Polecam w szczególności mirunę i dorsza. 






  • 500 g filetów z miruny lub dorsza
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2-3 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • 200 g płatków migdałowych
  • olej do smażenia

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Filety przed smażeniem osuszyć papierowym ręcznikiem, delikatnie dociskając go do każdego kawałka ryby.
Każdy filet obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na oleju na złoty kolor.





niedziela, 15 grudnia 2013

Łazanki z kapustą i grzybami

Tradycyjne, wigilijne danie goszczące na wielu stołach w polskich domach. Łazanki z kapustą i grzybami to pyszne a zarazem szybkie w przygotowaniu danie, które znika ze stołu w oka mgnieniu:)






  • 250g makaronu "łazanki"
  • 1/2 kg kiszonej kapusty (jeśli kapusta jest bez marchwi to dodatkowo 1 marchew)
  • 50 g suszonych grzybów lub 500 g pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, sól, pieprz, ew. cukier


Jeśli zdecydujemy się na użycie suszonych grzybów leśnych, należy je namoczyć na noc. Rano ugotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 30 minut). Drobno pokroić.
Pieczarki zaś należy drobno pokroić i przesmażyć na oleju.
Jeśli kapusta kiszona jest za kwaśna, lekko przelać ją zimną wodą. Przełożyć do garnka, nalać tyle wody by ją przykryła. Jeśli w kapuście nie ma marchwi, dodać jedną startą na dużych oczkach tarki. Gotować na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną wystudzić, odcisnąć z nadmiaru wody i drobniej pokroić.
Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, grzyby, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko smażyć razem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Farsz przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem (jeśli jest za kwaśny).

Makaron ugotować. Przełożyć na durszlak. Ugotowane łazanki wymieszać z kapustą i grzybami. Podawać ciepłe.

sobota, 14 grudnia 2013

Strucla wiśniowa

Choć strucle i podobne do nich zawijane ciasta drożdżowe z nadzieniem nie należą do tych najprostszych i mało pracochłonnych, to warto pokusić się o zrobienie choć jednej na tak specjalną okazję, jaką są Święta... Jedną z moich tegorocznych propozycji jest strucla nadziana wiśniami z lekkim akcentem migdałów, które idealnie pasują do tych owoców. Smakuje świetnie i równie dobrze prezentuje się na stole.







  • pół kostki drożdży (50g)
  • pół szklanki* mleka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • pół kostki masła (125g)
  • 1 słoik wydrylowanych wiśni z kompotu lub soku (ok. 200g)
  • 100 g mielonych migdałów
  • kilka kropel amaretto lub olejku migdałowego
  • 1 białko do posmarowania ciasta

*szklanka o pojemności 250 ml


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem jednej łyżeczki cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Masło rozpuścić.
Do miski wsypać mąkę. Zrobić tzw. dołek. Wlać wcześniej przygotowany i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Następnie dodać ubite żółtka z cukrem i rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 godzinę).
W międzyczasie przygotować nadzienie: odsączone wiśnie z kompotu wymieszać z zmielonymi migdałami i amaretto (lub olejkiem migdałowym).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 5mm, formując prostokąt. Nadzienie rozsmarować równomiernie na cieście. Zwinąć ciasno w roladę, mocno zlepiając końce i podwijając je pod spód. Tak przygotowaną struclę przełożyć do długiej podłużnej formy (tzw. keksówki) wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować surowym białkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-55 minut w 180 stopniach.




czwartek, 12 grudnia 2013

Wigilijne ślimaczki serowe

Bardzo prosty i szybki pomysł na jedno z wigilijnych dań, które możecie zrobić dosłownie kilka chwil tuż przed samą kolacją. Zakręcone paszteciki z francuskiego ciasta z serowym farszem, będą idealnym rozwiązaniem dla zabieganych i zapracowanych, jako zamiennik tradycyjnych drożdżowych pasztecików lub krokietów.






Składniki na ok. 12-15 sztuk:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 375g)
  • 200 g kremowego serka twarogowego z ziołami
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • pół pora
  • ok. 50 g startego sera żółtego
  • 1 żółtko do farszu + 1 do posmarowania
  • sól, pieprz



Serek twarogowy wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojonym porem, startym żółtym serem i surowym żółtkiem. Przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć lub cienko rozwałkować (jeśli jest taka potrzeba). Posmarować farszem. Zwinąć równocześnie z dwóch stron do środka. Pokroić na ok. 1,5-2cm kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.15-20 minut w 200 stopniach.




piątek, 6 grudnia 2013

Szwedzkie ciasteczka świąteczne

Obok tradycyjnych pierniczków na Boże Narodzenie, znaleźć się mogą również te proste i urocze szwedzkie ciasteczka. Bardzo aromatyczne dzięki skórce cytrynowej i pomarańczowej, która nierozłącznie kojarzy się z zapachem Świąt.
Lekko zmodyfikowany przepis z książki "Fresh from the oven - Cookies & Biscuits"






Składniki na ok. 30 sztuk:

  • 2 ugotowane na twardo żółtka
  • 100 g masła
  • pół szklanki* cukru
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 1 surowe żółtko
  • skórka starta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki + trochę do podsypywania
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 surowe białko
  • 1 łyżka cukru + 1 łyżka zmielonych migdałów



Ugotowane żółtka rozgnieść widelcem, połączyć z masłem, dobrze wymieszać na "papkę". Dodać cukier, śmietanę, skórkę z cytryny i pomarańczy i surowe żółtko. Wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać mąką).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, powykrawać z niego ciasteczka w różnych kształtach. Każde ciastko posmarować białkiem i posypać cukrem wymieszanym z migdałami..
Ciasteczka poukładać na papierze do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach.




czwartek, 5 grudnia 2013

Schab w sosie cebulowym

Na świąteczny obiad dobrze jest podać jakieś wykwintne, niecodzienne, smacznie przyrządzone mięso. Aromatyczny, pieczony schab, podany z kremowym sosem cebulowym idealnie nadaje się na taka okazję. 
Autorka przepisu to niebieska-różyczka. Trochę zmodyfikowany przepis z Wielkiego Żarcia






  • ok. 1 kg schabu wieprzowego
MARYNATA:
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, majeranek, suszona natka pietruszki, mielona słodka papryka, rozmaryn, tymianek
SOS:
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sos z pieczenia schabu
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo zmielony)
  • olej do smażenia


MARYNATA:
Oliwę wymieszać z wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i przyprawami.
Schab natrzeć na początku solą i pieprzem a następnie marynatą. Zamarynowane mięso wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Następnego dnia mięso upiec w rękawie do pieczenia lub ewentualnie w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
SOS:
Cebule obrać, drobno pokroić zeszklić na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Podlać sosem z pieczenia schabu i szklanką wody. Dusić ok. 20 minut na małym ogniu. Gdy cebula się już rozgotuje, zmiksować całość blenderem. Podgotować jeszcze bez przykrycia, by sos odparował. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest za rzadki zagęścić go łyżką mąki.
Gorący schab pokroić na 1cm plastry. Polać sosem cebulowym.







środa, 4 grudnia 2013

Kolorowa sałatka warstwowa

Jeśli chcesz zachwycić gości pięknie prezentującą się i do tego smaczną sałatką na świątecznym stole, ten przepis jest w sam raz. Kolorowe warstwy warzyw, szynki i jajek, przełożone majonezem z pewnością skuszą niejednego biesiadnika. Sałatkę wypróbowałam na zeszłoroczne Święta i do dziś gości na naszym stole na większych, rodzinnych uroczystościach. Szczerze polecam!
Przepis autorstwa marioli84 znaleziony na Wielkim Żarciu






  • 1 słoik selera konserwowego
  • pół puszki kukurydzy
  • 4 ugotowane marchewki
  • ok. 200 g szynki
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 por
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok. 100 g sera żółtego
  • majonez


Wykonanie sałatki jest bardzo proste. Należy w szklanym, przeźroczystym naczyniu układać następujące warstwy sałatki:
Na dno wyłożyć odsączony z zalewy seler konserwowy. Następnie wysypać również odsączoną kukurydzę, posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć pokrojoną w drobną kostkę marchew i kolejno szynkę oraz ogórki konserwowe, także pokrojone w kostkę. Ponownie posmarować majonezem. Następna warstwa to drobno posiekany por (można go wcześniej sparzyć) i pokrojone w kostkę jajka. Jajka posmarować majonezem, a wierzch sałatki posypać startym na tarce żółtym serem.




wtorek, 3 grudnia 2013

Sernik z brzoskwiniami, kajmakiem i orzechami brazylijskimi

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika... Do tego bożonarodzeniowego idealnie pasują bakalie. Przeważnie są to rodzynki, skórka pomarańczowa lub orzechy. Moja propozycja na te Święta to pyszny, delikatny sernik z dodatkiem brzoskwiń, obficie posypany pokruszonymi orzechami brazylijskimi zatopionymi w słodkiej masie kajmakowej. Idealny sernik na świąteczny stół.






Składniki na blachę 20cm x 30 cm:

CIASTO KRUCHE NA SPÓD:
  • 1 i 1/2 szkl.* mąki
  • niecałe pół szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • pół kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
MASA SEROWA:
  • 75 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
  • 5 żółtek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 300 ml mleka 3,2%
  • kilka kropel olejku arakowego lub waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń (ok. 500g)
WIERZCH:
  • 1 puszka masy krówkowej (dobrze, jakby była o orzechowym smaku), lub puszka gotowanego przez 3 godziny skondensowanego mleka słodzonego 
  • 200 g łuskanych orzechów brazylijskich 
*szklanka o pojemności 250 ml


CIASTO KRUCHE:
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić dno. Podpiec w piekarniku ok. 10-15 min. w 190 stopniach.
MASA SEROWA:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Do masy stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Dokładnie utrzeć, dodać resztę składników, na końcu wlać mleko. Nie przestraszcie się jeśli masa jest rzadka, taka właśnie ma być. Na końcu do masy dodać wcześniej odsączonej i pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 min. w 180 stopniach.
Upieczony i wystudzony sernik posmarować masą krówkową (żeby lepiej się rozsmarowywała należy puszkę wstawić na kilka minut do gorącej wody.). Wierzch posypać pokruszonymi orzechami brazylijskimi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...