środa, 31 lipca 2013

Sernik z jagodami i morelami

To już praktycznie końcówka sezonu jagodowego, więc z tej okazji przedstawiam Wam sernik z tymi właśnie owocami. W połączeniu z morelami i kokosową kruszonką, sernik jest po prostu pyszny, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim zwolennikom owocowych słodkości. Mam nadzieję, że uda się Wam go jeszcze upiec w tym roku, może zdążycie..., bo warto;)







Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

CIASTO KRUCHE:
  • 1 i 3/4 szkl* mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 500g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • kilka kropel olejku migdałowego do ciast
  • 150 g jagód
  • 5 moreli
KRUSZONKA:
  • 1 szklanka mąki
  • pół kostki masła 
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
* szklanka o pojemności 250 ml


CIASTO KRUCHE:
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wbić żółtka, dodać cukier i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagnieść ciasto, gdyby kleiło się do rąk, podsypać mąką. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciastem wylepić dno i boki tortownicy i podpiec ok. 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
MASA SEROWA:
Żółtka oddzielić od białek. Twaróg wymieszać z żółtkami, śmietaną, cukrem, budyniem i olejkiem migdałowym.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę i dodać ją do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Na końcu dodać umyte jagody i pokrojone w drobną kostkę morele (wcześniej należy je obrać ze skórki. Jedną z moreli zostawić do kruszonki).
Masę serową wylać na podpieczony spód.
KRUSZONKA:
Wszystkie składniki kruszonki zagnieść i rozgniatając ją w palcach posypać nią wierzch sernika. Dodatkowo wierzch posypać pokrojoną w kostkę i obraną morelą.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach. W razie potrzeby przykryć wierzch ciasta w trakcie pieczenia.

Szaszłyki z klopsikami i cukinią

Jeśli znudziły Ci się klasyczne szaszłyki, szeregowo nadziane mięsem i warzywami, możesz skorzystać z tego prostego, ale jakże efektownego pomysłu. Małe kuleczki z mielonego mięsa owinięte w cienkie plastry świeżej cukinii, nabite obok siebie na patyk prezentują się bardzo apetycznie i zachęcająco. W dodatku są bardzo smaczne:)






Składniki na 8 porcji:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, lub mieszanego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 cebula + kilka łyżek oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka, cząber, mielona gorczyca, suszona natka pietruszki
  • 4 cukinie
  • kilka kropel oliwy


Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju.
Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie.
Mięso przełożyć do miski. Dodać przesmażoną i ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyrobić ręką masę, tak jak na kotlety mielone.
Cukinie umyć. Pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Najlepiej w tym celu użyć noża do filetowania ryb.
Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii, nadziewać po 4 na każdy patyk. Skropić oliwą. Szaszłyki grillować ok. 35 minut. Można je także przygotować w piekarniku.
Dbający o linie mogą zastąpić mięso wieprzowe zmieloną piersią z kurczaka lub indyka.





piątek, 26 lipca 2013

Deser z owocami lata i lemon curd

Pyszny, kuszący deser z letnimi owocami zatopionymi w galaretce, bitą śmietaną i kwaskowatym, cytrynowym kremem lemon curd. Idealny na letnie popołudnia z przyjaciółmi lub rodziną.






Składniki na 6 porcji:
  • 12 ciastek digestive lub zwykłych herbatników
  • 12 łyżeczek lemon curd*
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy (10 g)
  • cukier puder (opcjonalnie)
  • 350 g mieszanych letnich owoców (maliny, jeżyny, porzeczki, jagody, wiśnie, truskawki)
  • 50 ml wody
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych, ew. truskawkowa lub malinowa + 200 ml gorącej wody
*LEMON CURD:

  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki cukru



* LEMON CURD:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.
MASA OWOCOWA:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
Owoce oczyścić, drobno pokroić. Wsypać do garnuszka, zalać 50 ml wody i gotować na mały ogniu ok. 10 minut. Przelać przez sito, by pozbyć się soku, owoce połączyć z galaretką.
BITA ŚMIETANA:
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. W razie potrzeby, dosłodzić cukrem pudrem.
Na dno każdej szklanki pokruszyć po 2 ciastka lub herbatniki. Na to wyłożyć po dwie łyżeczki kremu cytrynowego lemon curd. Następnie wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę. Na wierzch każdego deseru nałożyć sporą warstwę tężejących owoców w galaretce.
Wstawić do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.









piątek, 19 lipca 2013

Najeżone ziemniaczki

Pogoda za oknem wspaniała, upał i skwar, a mi zachciało się jeszcze odpalać piekarnik:) Naszła mnie ochota na pieczone ziemniaczki, ale takie nadziane. Kiedyś gdzieś w sieci widziałam zdjęcie ziemniaków, przekładanych kiełbasą, boczkiem i cebulą. Postanowiłam je zrobić po swojemu, wzorując się tylko na zdjęciu i uwierzcie mi, że wyszły przepyszne! Ładnie się prezentują i są bardzo syte, z powodzeniem sprawdzą się w roli obiadowego dania, a także ze względu na swój oryginalny wygląd zachwycą gości na domowym przyjęciu.






Składniki na 6 sztuk:
  • 6 bardzo dużych ziemniaków
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 pętka kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, lub ulubiona przyprawa do ziemniaków
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 50 g startego sera żółtego


Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w plastry.
Ziemniaki obrać, ponacinać w poprzek na 3/4 głębokości w odstępach ok. 1 cm. Warstwy ziemniaka lekko rozchylać i nadziewać na przemian plastrami kiełbasy, boczku i cebuli. Ziemniaki ułożyć obok siebie w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Posypać solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do ziemniaków. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem ok. godziny. 5 minut pod koniec pieczenia odkryć i posypać żółtym serem.






niedziela, 14 lipca 2013

Rolada agrestowa

Jako, że dawno nie piekłam rolad, to rozkręciłam się i zrobiłam od razu dwie, a co!;) Wczoraj przedstawiłam Wam pomysł na roladę z lemon curd i owocami, a dziś przepis na roladę z agrestem i masą śmietanową. Równie pyszna, prosta i co najważniejsze - nie za słodka. Idealna do lipcowej kawki...






CIASTO BISZKOPTOWE:

  • ¾ szklanki* cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 ½ łyżki mąki
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
MASA ŚMIETANOWA:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 10 g cukru waniliowego
  • cukier puder do smaku
  • 1 kopiasta łyżka żelatyny
  • 50 ml mleka
MASA AGRESTOWA:
  • 200 g agrestu
  • 200 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego


CIASTO BISZKOPTOWE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
MASA AGRESTOWA:
Agrest oczyścić, pokroić na połówki.
Do rondelka wlać 150 ml soku jabłkowego, wrzucić agrest, dodać cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut. Resztę soku wymieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotującą się masę agrestową, ponownie zagotować, wymieszać i zdjąć z ognia.
MASA ŚMIETANOWA:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Posłodzić do smaku.
Żelatynę wsypać do rondelka, zalać mlekiem. Gdy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić. Ostudzoną, ale nadal płynną wlać do ubitej śmietany, zmiksować.
Roladę rozwinąć. Wzdłuż jednej krawędzi wyłożyć masę agrestową. Na całości rozsmarować masę śmietanową. Ponownie delikatnie zwinąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Udekorować wg uznania, np. posypać cukrem pudrem.




sobota, 13 lipca 2013

Rolada z owocami lata i lemon curd

Tak dawno nie piekłam rolady... A niezawodny przepis na biszkoptową roladę dostałam od teściowej dobrych kilka lat temu i od tego czasu jest jednym z moich ulubionych wypieków. Ta rolada może nie jest zbyt kształtna, piękna i idealnie zakręcona, (a to za sprawą zbyt wcześnie wylanej masy owocowej na biszkopt), ale wierzcie mi, że zakochacie się w tym smaku... Pyszne połączenie letnich owoców, truskawek, jagód i malin przełamane cytrynowym angielskim kremem lemon curd. Pycha!






CIASTO BISZKOPTOWE:
  • ¾ szklanki* cukru
  • 4 jajka
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 1 ½ łyżki mąki
  • 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
MASA OWOCOWA:
  • 350 g mieszanych letnich owoców (truskawki, maliny, jagody, porzeczki, itp.)
  • 50 ml wody
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa
DODATKOWO:
  • ok. 150 g lemon  curd**
  • cukier puder i owoce do dekoracji
** LEMON CURD:
  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
* szklanka o pojemności 250 ml


LEMON CURD:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok.
Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z cukrem, sokiem i skórką z cytryny Dodać do masła. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (nie gotować!). Ciepły krem przełożyć do słoiczka.
CIASTO BISZKOPTOWE:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W głębokim talerzu delikatnie wymieszać ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce gorącej wody. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, a na końcu ubite na sztywno białka i również delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na blachę ( z wyposażenia piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec ok. 15-20 min. w temp. 180°C (uważać, by nie spiec zanadto, bo rolada się pokruszy i połamie w trakcie zwijania!)
Po upieczeniu szybko wyjąć z piekarnika, przełożyć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć. Zostawić do wystygnięcia.
MASA OWOCOWA:
Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
Owoce oczyścić, drobno pokroić. Wsypać do garnuszka, zalać 50 ml wody i gotować na mały ogniu ok. 10 minut. Przelać przez sito, by pozbyć się soku, owoce połączyć z galaretką, odstawić do stężenia.
Roladę rozwinąć. Posmarować cytrynowym kremem lemon curd. Na to wyłożyć tężejącą masę owocową, zwinąć ponownie w roladę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 2 godziny.
Przed podanie posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.






piątek, 12 lipca 2013

Sałatka z kurczakiem i małosolnymi

W Wielkiej Brytanii pogoda ostatnio wręcz rozpieszcza, więc i czasu na gotowanie jakoś brak...:) Wczoraj udało mi się jednak przygotować coś zdrowego i pożywnego - sałatkę z piersią kurczaka, bukietem świeżych warzyw, sałatą, pomidorami i rzodkiewką i ogórkami małosolnymi. W zasadzie był to nasz wczorajszy obiad, który z ręką na sercu mogę polecić również Wam, na letni, ciepły dzień.
Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.






  • ok. 300 g piersi z kurczaka + przyprawy - sól, pieprz, słodka mielona papryka, ew. ulubione zioła do drobiu
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • mała główka sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • pół świeżego, długiego ogórka
  • ok. 10 rzodkiewek
  • 3 większe ogórki małosolne
SOS:
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli, pieprzu ziołowego i cukru


Pierś z kurczaka pokroić w paski. Przyprawić i usmażyć na oliwie.
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Pomidory pokroić w ósemki. Ogórka obrać, pokroić w ćwierć-talarki. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, a ogórki małosolne w plastry. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą, dodać ostudzone mięso.
Wszystkie składniki sosu wymieszać, polać sałatkę, lekko wymieszać i od razu podawać.




czwartek, 4 lipca 2013

Muffiny z serem i truskawkami

Czy jedliście kiedyś puszyste babeczki, których nadzienie to delikatny sernik z truskawkami? Uwierzcie mi, że takie połączenie jest bardzo smaczne! W dodatku muffiny są niezwykle szybkie w przygotowaniu, ich zrobienie razem z czasem pieczenia nie zajmie Wam dłużej niż pół godziny. Bardzo szybki i pomysłowy wypiek z kończącymi się w tym roku świeżymi truskawkami.






Składniki na 12 sztuk:
  • 2 jajka
  • 220 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 szklanki* mąki
  • pół szklanki* cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • 150 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 6 truskawek
* szklanka o pojemności 250 ml


Masło rozpuścić w rondelku,odstawić do wystygnięcia.
Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia
Jajka ubić z mlekiem. Dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Na końcu masę połączyć z mąką z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko łyżką.
NADZIENIE:
Twaróg wymieszać z pozostałymi składnikami.
Połowę ciasta rozlać do specjalnej formy do pieczenia babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami. Następnie nałożyć po łyżce masy serowej i połowę truskawki. Przykryć pozostałym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach na termoobiegu (w piekarniku bez termoobiegu w temp. 200 stopni).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...