poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Ciasto bananowo - limonkowe

Ciasto, którego składniki mieszamy jedynie łyżką, o specyficznym połączeniu smakowym dojrzałego banana i orzeźwiającej limonki. Jest to ciasto z grupy tych bardziej suchych i piaskowych. Ja osobiście wolę bardziej wilgotne wypieki, ale mojemu mężowi bardzo smakowało:)
Zmodyfikowany przepis z książki "Greatest ever Quick & Easy".






Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
  • 1 i 3/4 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka* brązowego cukru
  • 1 łyżka świeżo startej skórki z limonki
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 150 g homogenizowanego serka waniliowego
  • garść rodzynek
  • lukier cytrynowy do polania ciasta
* szklanka o pojemności 250 ml


Wszystkie składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i skórkę z limonki wymieszać w misce. Na środku zrobić tzw. "dołek". Umieścić w nim wcześniej roztrzepane widelcem jajko.
Banana obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na papkę, wymieszać z sokiem z limonki. Bananową papkę dodać do ciasta razem z serkiem homogenizowanym i rodzynkami. Całość wymieszać łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto polać lukrem cytrynowym (cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny lub limonki na gęstą, białą maź).















niedziela, 28 kwietnia 2013

Popękane czekoladowe ciasteczka

Mocno czekoladowe ciasteczka z charakterystycznym popękanym wzorkiem. Ich wykonanie jest banalnie proste - wystarczy rozpuszczoną czekoladę wymieszać z jajkami i mąką, następnie ze schłodzonej masy formować kuleczki, obtoczyć je w cukrze pudrze, siup do piekarnika i po kilkunastu minutach wyciągamy z niego te oto popękane cudeńka. Ciasteczka wychodzą bardzo smaczne, chrupiące i po prostu obłędnie czekoladowe!:) Jedne z lepszych czekoladowych ciasteczek jakie jadłam.
Przepis z książki "Najlepsze z najlepszych".






Składniki na ok. 40 sztuk:
  • 250 g gorzkiej czekolady deserowej (2 i 1/2 tabliczki)
  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki* cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki* mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder (ok. 1 szklanka)
* szklanka o pojemności 250 ml


Do rondelka włożyć masło, lekko podgrzać. Wsypać cukier i dodać drobno połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu,doprowadzić do rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. Następnie do masy dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie wymieszać. Masę wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze pudrze, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 12-15 minut w 170 stopniach.






piątek, 26 kwietnia 2013

Kurczak w Fancie

Jadłam już kiedyś nuggetsy z kurczaka marynowane w coca-coli, które jak dla mnie okazały się bombą smakową. Tym razem postanowiłam upiec pierś z kurczaka w słynnym pomarańczowym napoju - Fancie. I choć w końcowym efekcie, smak napoju jest dość mało wyczuwalny, to mięsko wychodzi naprawdę bardzo smaczne. Jeśli chcesz zaskoczyć gości podczas zbliżającego się grillowania, z tym przepisem na pewno Ci się to uda:)






Składniki na 2 porcje:
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 50 ml Fanty
  • 1 mała łyżeczka płynnego miodu


Pierś z kurczaka oczyścić, przekroić na pół, uzyskując 2 filety. Każdy filet natrzeć solą i pieprzem. Musztardę wymieszać z oliwą i sosem sojowym. Do powstałej marynaty włożyć piersi, dokładnie je obtoczyć, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ketchup wymieszać z miodem i Fantą.
Piersi wyjąć z marynaty, wrzucić na ruszt na grilla lub do piekarnika. Grillować ok. 20-25 minut. Po tym czasie posmarować je przygotowaną mieszanką ketchupu i fanty. Grillować piersi jeszcze ok. 15 minut, smarując je co jakiś czas marynatą.






środa, 24 kwietnia 2013

Zakręcona przekąska

Ślimaczki z pełnoziarnistej tortilli, nadziane serkiem, wędliną i warzywami. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na wiosennym przyjęciu, jako pożywne i zdrowe śniadanie a nawet w roli lekkiej kolacji, w zastępstwie tradycyjnych kanapek.






Składniki na ok. 8 sztuk:
  • 1 pełnoziarnista tortilla
  • 100 g serka śmietankowego (może być z dodatkami np. ziołowy lub paprykowy)
  • 3 cienkie plastry żółtego sera
  • 3 plastry wędliny, np. szynki, polędwicy sopockiej, wędzonego schabu, itp.
  • kilka plastrów świeżego ogórka
  • kilka pasków świeżej papryki


Tortillę posmarować serkiem. Ułożyć na niej plastry wędliny, następnie plastry sera żółtego i świeżego ogórka. Na środek położyć paski papryki. Zwinąć ciasno w rulon, pokroić na kawałki szerokości ok. 2 cm. Gotowe:)








poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Kotleciki Teściowej

Kotleciki, na które przepis podała mi kilka dobrych lat temu moja teściowa, stały się faworytami w moim domu wśród wszystkich kotletów. Zapewne większość z Was spotkała się już z tym lub podobnym przepisem, ale Ci co próbowali tych serowych kotlecików z piersi kurczaka chyba przyznają mi rację, że są przepyszne:) Tych, którzy jeszcze nie mieli okazji ich skosztować, serdecznie zapraszam:)






Składniki na ok. 15 sztuk:
  • ok. 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • ok. 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, suszona natka pietruszki, 
  • olej do smażenia


Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem.
Jajka zmiksować z mąką i olejem. Dodać mięso i starty na grubych oczkach tarki ser. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i natką. Ciasto ma mieć gęstą konsystencję.
Masę kłaść łyżką na rozgrzany olej, formując owalne placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

niedziela, 21 kwietnia 2013

Placuszki bananowe

Witam po małej przerwie, związanej z moim urlopem. 
Na start pyszne, szybkie i łatwe placuszki bananowe. Nie wiesz co zrobić z czerniejącymi już bananami - to idealny pomysł!






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • ok. 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego + kilka kropel esencji waniliowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 większe dojrzałe banany
  • sok z połowy cytryny
  • ok. pół szklanki* mleka
  • 2 łyżki oleju

* szklanka o pojemności 250 ml



W misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia cukier i sól.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
Bananową papkę wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszać z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki.
Ciasto kłaść łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju ( jeśli masz dobrą, teflonową patelnię, spróbuj usmażyć je bez tłuszczu). Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone placki ułożyć na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.







środa, 10 kwietnia 2013

Cytrynowa pierś z pieczarkami

Kolejny pomysł na pierś z kurczaka. Tym razem mocno aromatyczna, miękka i soczysta o kwaskowatym cytrynowym smaku w towarzystwie pieczarek. Polecam na szybki obiad!
Zmodyfikowany przepis ze strony 3 fat chicks on a diet






Składniki na 2 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki soli, pieprzu i mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 ml białego wina


Piersi oczyścić i podzielić na filety. Do woreczka wsypać mąkę z przyprawami. Do mieszanki włożyć piersi, potrząsnąć workiem, obtaczając w mieszance piersi.
Na patelni rozgrzać masło lub margarynę. Obsmażyć piersi z obu stron. Wlać sok z cytryny, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok. 5 minut aż sok wyparuje. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Podlać winem (ewentualnie bulionem drobiowym). Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.




poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Zielona surówka

Smaczna, chrupiąca, bardzo szybka suróweczka w wiosennym, zielonym kolorze:) Idealna do obiadu, ale również do dań z grilla. A do majówek, miejmy nadzieję co raz bliżej...;)






  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 1 długi świeży ogórek
  • pół pęczka koperku
SOS:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru


Kapustę drobno poszatkować. Ogórka obrać pokroić w kostkę lub ćwierć-plastry , koperek drobno posiekać, dodać do kapusty.
Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Warzywa wymieszać z sosem i gotowe!

niedziela, 7 kwietnia 2013

Czekoladki z masłem orzechowym

Pamiętajcie, że już za kilka dni obchodzimy Dzień Czekolady, więc przepis na nadziane masłem orzechowym czekoladki jak znalazł:)
Przepis nagrodzony w konkursie "Słodkie Walentynki" organizowanym na portalu "Przyślij Przepis"






Składniki na 10 sztuk:
  • 1 tabliczka (100 g) mlecznej czekolady
  • 3 łyżeczki masła orzechowego (najlepiej z kawałkami orzechów)
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • foremki silikonowe do czekoladek
  • mały pędzelek do smarowania


Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do miski. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą umieścić na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż czekolada się rozpuści.) Silikonowe foremki na czekoladki dokładnie wysmarować roztopioną czekoladą, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy zastygnie, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy (czyli w sumie smarujemy foremki trzykrotnie). Jeśli w międzyczasie czekolada w misce nam zgęstnieje, postawić ją ponownie na garnku z gotującą się wodą i rozpuścić.
Masło orzechowe wymieszać z cukrem. Tak przygotowanym nadzieniem nadziać czekoladki. Zalać czekoladą, tworząc spód czekoladki. Wstawić do lodówki.






sobota, 6 kwietnia 2013

Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Troszkę inny sposób na panierkę dla delikatnego mięsa z drobiowej piersi. Piersi przyrządzone w ten sposób wychodzą super chrupkie i bardzo smaczne.






Składniki na 4 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do kurczaka
  • 150 ml mleka
  • 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
  • olej do smażenia


Piersi z kurczaka przekroić w poprzek na pół, uzyskując tym samym cieńsze płaty mięsa. Każdy płat natrzeć ulubioną przyprawą do kurczaka..
Pokruszone płatki kukurydziane (ja rozdrabniam je blenderem, mają być drobno pokruszone, ale nie na miał) wymieszać z solą, pieprzem i mieloną papryką. Mięso maczać w mleko, następnie obtaczać w płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.






piątek, 5 kwietnia 2013

Placki marchewkowe z bananami

Nie wiem czy wiecie, ale dziś obchodzimy Dzień Marchewki:) Z tej też okazji szybkie i smaczne placuszki marchewkowo - bananowe. Pyszne na śniadanie, obiad, podwieczorek, dla dzieci i dorosłych!






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 1 i 1/2 szklanki* mąki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego + kilka kropel esencji waniliowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli, mielonego imbiru i cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 większe dojrzałe banany
  • 2 większe marchewki
  • sok z połowy cytryny
  • ok. pół szklanki* mleka
* szklanka o pojemności 250 ml





W misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia cukier, sól, cynamon i imbir.
Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę, skropić sokiem z cytryny.
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Bananową papkę wymieszać z jajkiem i mlekiem, dodać startą marchew, wymieszać. Na końcu masę wymieszać z wcześniej przygotowanymi suchymi składnikami. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki.
Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoto. Usmażone placki ułożyć na papierowym ręczniku, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane kremowym serkiem śmietankowym.




Pierogi z ziemniakami i żółtym serem

Jeśli jesteś fanem ruskich pierogów, to myślę, że ta wersja również Ci posmakuje! Nadzienie to nic innego jak ugotowane ziemniaki z startym żółtym serem, jako zamiennik twarogu. Do tego podsmażona cebulka i odrobina czosnku dla ostrości. Jak dla mnie bomba!
Ciasto na pierogi wg przepisu z portalu Wielkie Żarcie






Składniki na ok. 40 sztuk:

CIASTO NA PIEROGI:
  • 1/2 kg mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka* ciepłego mleka + 1/2 szklanki* ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

* szklanka o pojemności 220 ml

FARSZ:
  • ok. 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 250 g żółtego sera (najlepiej cheedar)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny


FARSZ:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Połączyć ze startym na drobnych oczkach tarki serem żółtym. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, przestudzić i dodać do masy ziemniaczanej razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić solą i pieprzem.
CIASTO:
Do miski przesiać obie mąki. Dodać sól, olej, wlać ciepłe mleko i wodę. wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto cienko rozwałkować, powykrawać szklanką krążki, każdy nadziewać farszem i zlepiać.
Wrzucić na osolony wrzątek. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 3-5 minut.
Najlepiej smakują polane podsmażoną na maśle tartą bułką, lub wystudzone po czym podsmażone na złoto.




czwartek, 4 kwietnia 2013

Pomidory pod serowo-czosnkową pierzynką

Witam poświątecznie! Zwariowany czas wielkanocnych przygotowań i błogiego obżarstwa dobiegł końca i pora wrócić do rzeczywistości...niestety:( Najwyższy czas nabrać pozytywnej energii i z nadzieją wypatrywać utęsknionej wiosny. A w międzyczasie wypatrywania tej wiosny przygotujcie sobie małą przekąskę -  te pyszne pomidorki w sosie czosnkowym, posypane żółtym serem. Ot tak, na poprawę humoru:)
Przepis z Wielkiego Żarcia






  • 5 pomidorów
  • ok. 100 g sera żółtego
SOS:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny, słodka papryka mielona, odrobina cukru


Pomidory pokroić w kostkę. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki ( ja wolę właśnie taką wersję o tej porze roku).
Jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem.
Pokrojone pomidory ułożyć na dnie dość płaskiego naczynia. Polać sosem i posypać startym na małych oczkach tarki serem żółtym.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...