Strony

piątek, 13 września 2013

Brzoskwinie zapiekane z ricottą

Bardzo prosty i szybki, jesienny deser ze słodkimi, dojrzałymi brzoskwiniami. Nadziane ricottą z dodatkiem zmielonych migdałów i miodu, będą świetnym umileniem chłodniejszego, wrześniowego popołudnia...






Składniki na 4 porcje:
  • 4 brzoskwinie
  • sok z cytryny
  • 100 g serka ricotta
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • kilka kropel aromatu/olejku migdałowego
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • 150 ml wody + 1 łyżka miodu


Brzoskwinie obrać ze skórki, przekroić na pół i wypestkować. Skropić sokiem z cytryny.
Serek wymieszać z miodem, migdałami i olejkiem migdałowym. Tak przygotowaną masą nadziewać połówki brzoskwiń. Owoce ułożyć obok siebie w naczyniu do zapiekania.
Wodę wymieszać z miodem, podlać brzoskwinie, wstawić naczynie z owocami do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10-15 minut w 180 stopniach.
Podawać gorące posypane płatkami migdałowymi. Można je również zaserwować z kleksem bitej śmietany, lub gałką lodów waniliowych.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: