Strony

poniedziałek, 25 marca 2013

Zakwas na Żurek

Do Świąt zostało już tylko kilka dni. To ostatni dzwonek by nastawić zakwas na tradycyjny, wielkanocny żurek. Zakwas musi się kisić co najmniej 3 dni, więc do dzieła!:)






  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • ok. 1 litr przegotowanej letniej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 kuleczek czarnego pieprzu ziarnistego
  • skórka z chleba razowego


Zakwas przygotowujemy w glinianym lub szklanym dzbanku, ewentualnie dużym słoiku.
Do dzbanka wsypać mąkę, zalać  przegotowaną letnią wodą. Dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy - liście laurowe, pieprz i ziele angielskie oraz skórkę z chleba razowego. Przykryć ściereczką. Po ok. 3-4 dniach zakwas jest gotowy. Gotowy zakwas przelać do butelki. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie.



2 komentarze:

  1. no to dzisiaj robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli zakwas ma być robiony na żurek wielkanocny, to troszkę za wcześnie:( Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie. Najlepiej wstawić zakwas na żurek jakieś 2 tyg przed świętami

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: