sobota, 26 stycznia 2013

Paszteciki serowo - cebulowe

Uwielbiam ciasto francuskie nie tylko pod względem smaku, ale przede wszystkim dlatego,że daje mnóstwo okazji do wykazania się swoją kreatywnością w kuchni:) Kupując rozwałkowane i zwinięte już w rulon, wystarczy tylko dobry pomysł i dosłownie kilka minut, a na naszych stołach pojawia się pyszna przekąska, taka jak ta, z cebulowo-serowym farszem.






Składniki na 12 sztuk:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula (biała lub czerwona)
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko


Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Przestudzoną wymieszać z startym żółtym serem, przyprawić solą i pieprzem. 
Ciasto francuskie podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, zlepiać w trójkątne paszteciki, brzegi dociskając widelcem. Każdy pasztecik posmarować z wierzchu żółtkiem. Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach.











2 komentarze:

  1. z ciastem francuskim można wyczyniać różne wariacje:) ładne paszteciki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. łatwo, szybko, pysznie to jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...