Uwielbiam ciasto francuskie nie tylko pod względem smaku, ale przede wszystkim dlatego,że daje mnóstwo okazji do wykazania się swoją kreatywnością w kuchni:) Kupując rozwałkowane i zwinięte już w rulon, wystarczy tylko dobry pomysł i dosłownie kilka minut, a na naszych stołach pojawia się pyszna przekąska, taka jak ta, z cebulowo-serowym farszem.
Składniki na 12 sztuk:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duża cebula (biała lub czerwona)
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz
- 1 żółtko
Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Przestudzoną wymieszać z startym żółtym serem, przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto francuskie podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdym położyć łyżeczkę farszu, zlepiać w trójkątne paszteciki, brzegi dociskając widelcem. Każdy pasztecik posmarować z wierzchu żółtkiem. Piec ok. 15-20 minut w 200 stopniach.
z ciastem francuskim można wyczyniać różne wariacje:) ładne paszteciki:)
OdpowiedzUsuńłatwo, szybko, pysznie to jest to co lubię:)
OdpowiedzUsuń