Kotlety ziemniaczane z mięsno - pieczarkowym farszem, to idealny sposób na wykorzystanie niedojedzonych ziemniaków z obiadu. Są smaczne i syte. Idealnie smakują z sosem czosnkowym.
Składniki na ok. 8 sztuk:
- 50-60 dag ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna (konkretnej ilości nie podaję, to ile mąki musimy dodać do masy zależy od odmiany ziemniaków. Trzeba dodać jej tyle, by masa odchodziła od ręki)
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
FARSZ:
- 300 g mięsa z rosołu ( u mnie udka z kurczaka)
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Pieczarki drobniej pokroić. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać pieczarki, posolić i przesmażyć. Ugotowane mięso z rosołu zmielić w maszynce razem z przestudzonymi pieczarkami. Masę przyprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie za sucha, dolać kilka łyżek rosołu (może być rozrobiony bulion z kostki).
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce, lub utłuc. Dodać jajko i tyle
mąki, by powstała odchodząca od ręki masa. Przyprawić solą i pieprzem. Z
masy formować owalne kotlety, nadziewać mięsno - pieczarkowym farszem. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.
nie miałam pomysłu na obiad na jutro, dzięki!
OdpowiedzUsuń;D
pozdrawiam,
szana!
Ach, proszę bardzo! Zawsze do usług:)
Usuńrównież pozdrawiam i życzę smacznego!
Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobry i oszczędny przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba przepis, kolejny pomysł na mięso z rosołu.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania: przede wszystkim pyszne i "gospodarne":)
OdpowiedzUsuń