Strony

czwartek, 17 stycznia 2013

Kotlety ziemniaczane z mięsem i pieczarkami

Kotlety ziemniaczane z mięsno - pieczarkowym farszem, to idealny sposób na wykorzystanie niedojedzonych ziemniaków z obiadu. Są smaczne i syte. Idealnie smakują z sosem czosnkowym.






Składniki na ok. 8 sztuk:
  • 50-60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna (konkretnej ilości nie podaję, to ile mąki musimy dodać do masy zależy od odmiany ziemniaków. Trzeba dodać jej tyle, by masa odchodziła od ręki)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
FARSZ:
  • 300 g mięsa z rosołu ( u mnie udka z kurczaka)
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia



Pieczarki drobniej pokroić. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać pieczarki, posolić i przesmażyć. Ugotowane mięso z rosołu zmielić w maszynce razem z przestudzonymi pieczarkami. Masę przyprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie za sucha, dolać kilka łyżek rosołu (może być rozrobiony bulion z kostki).
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce, lub utłuc. Dodać jajko i tyle mąki, by powstała odchodząca od ręki masa. Przyprawić solą i pieprzem. Z masy formować owalne kotlety, nadziewać mięsno - pieczarkowym farszem. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor.


6 komentarzy:

  1. nie miałam pomysłu na obiad na jutro, dzięki!
    ;D
    pozdrawiam,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, proszę bardzo! Zawsze do usług:)
      również pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń
  2. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobry i oszczędny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba przepis, kolejny pomysł na mięso z rosołu.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie dania: przede wszystkim pyszne i "gospodarne":)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu: