Bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zupa buraczkowa. Kolorkami jak ulał pasuje do dzisiejszego Święta;)
BULION WARZYWNY:
Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu razem z obranym i startym na tarce jabłkiem. Dodać tymianek i koperek. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać starte na tarce buraki i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
3/4 zupy zmiksować na krem i wymieszać z niezmiksowaną częścią. Na końcu zupę zabielić śmietanką.
- ok. 2 litry wody
- 2 marchewki
- 1 por lub cebula
- 1 pietruszka z natką
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
- ½ kg ugotowanych buraków
- ok. ½ kg ziemniaków
- 1 jabłko
- sok z cytryny
- tymianek, koperek (mogą być suszone)
- sól, pieprz
- śmietanka 18% do zup
Z podanych składników ugotować bulion warzywny.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do bulionu razem z obranym i startym na tarce jabłkiem. Dodać tymianek i koperek. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać starte na tarce buraki i sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 5-10 minut.
3/4 zupy zmiksować na krem i wymieszać z niezmiksowaną częścią. Na końcu zupę zabielić śmietanką.
Ale cudowna zupa!
OdpowiedzUsuńkulinarne świętowanie super:)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog :) Po szczegóły zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńKolor ma niesamowity :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, zmodyfikowany
OdpowiedzUsuńpoprzez dodanie serka feta w kostkach
wrzuconego przed podaniem do zupy
Aga M.