Zapiekanki, to świetne pole do popisu, by zabłysnąć jakimś nowym smakiem, który zwykle zależy od zasobów lodówki. Na wczorajszy obiad zaserwowałam talarki ziemniaków, przełożone wędliną i warzywami, zapieczone pod pyszną jogurtowo - koperkową kołderką.
Składniki na 4 porcje:
- ok. 1 kg ziemniaków
- ok. 300 g wędliny (u mnie 2 pętka kiełbasy + mały kawałek szynki)
- 1 papryka czerwona
- 4-5 łyżek kukurydzy
- 100 g sera żółtego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, obgotować 10 minut w osolonym wrzątku. Gdy wystygną, pokroić je na półcentymetrowe talarki.
Wędlinę drobno pokroić, przesmażyć.
Paprykę pokroić w paski lub w kostkę.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć połowę ziemniaczanych talarków. Na ziemniaki wyłożyć wędlinę, na to pokrojoną paprykę i kukurydzę (ja użyłam mrożoną, ale może być także konserwowa) i na wierzch resztę ziemniaków.. W celu uzyskania sosu jogurt zmiksować z jajkami, dodać posiekany koperek i wyciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Całość zalać sosem koperkowym i posypać startym serem. Zapiekać pod przykryciem ok. 40-50 minut w 180 stopniach.
Bardzo kolorowa - zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuń