wtorek, 21 sierpnia 2012

Karotki - ciasteczka marchewkowe

Pyszne, kruche ciasteczka, które swoją słodycz zawdzięczają jedynie marchewce i powidłom. Jako dodatek do popołudniowej kawy, okazały się strzałem w dziesiątkę! Smakowały Nam bardzo i coś czuję, że będą w naszym domu stałym bywalcem:) 
Przepis z gazetki "Przyślij przepis". Autorką przepisu jest pani Dominika S.






Składniki na ok. 30 sztuk:
  • 2 szklanki* mąki pszennej
  • 2 duże marchewki
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubione powidła lub gęsty dżem
  • ew. cukier puder do posypania

* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystko razem szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto dość cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty. Każdy posmarować dżemem, zwinąć w ruloniki lub złożyć w koperty. Ciasteczka wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone i wystudzone karotki można posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Chętnie poczęstowałabym się takimi ciasteczkami;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sprobuje zrobic w najblizszym czsie.Przepis zapowiada sie interesujaco.Napewno bede tu czesto zaglac.Ciesze sie ze tutaj trafilam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super te marchewkowe cudeńka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie bloga. Jeśli chcesz się podzielić opinią o jakimś daniu lub po prostu zadać pytanie, to dobrze trafiłeś:) Pisz tu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...