Pyszne, kruche ciasteczka, które swoją słodycz zawdzięczają jedynie marchewce i powidłom. Jako dodatek do popołudniowej kawy, okazały się strzałem w dziesiątkę! Smakowały Nam bardzo i coś czuję, że będą w naszym domu stałym bywalcem:)
Przepis z gazetki "Przyślij przepis". Autorką przepisu jest pani Dominika S.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 2 duże marchewki
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ulubione powidła lub gęsty dżem
- ew. cukier puder do posypania
* jako miarki użyłam szklanki o pojemności 250 ml
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystko razem szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
Ciasto dość cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty. Każdy posmarować dżemem, zwinąć w ruloniki lub złożyć w koperty. Ciasteczka wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone i wystudzone karotki można posypać cukrem pudrem.
Chętnie poczęstowałabym się takimi ciasteczkami;)
OdpowiedzUsuńsprobuje zrobic w najblizszym czsie.Przepis zapowiada sie interesujaco.Napewno bede tu czesto zaglac.Ciesze sie ze tutaj trafilam.
OdpowiedzUsuńSuper te marchewkowe cudeńka
OdpowiedzUsuń